Volharding – SSS’18 (0-2) 1-3

Gepubliceerd op 02 december 2018

VIERLINGSBEEK – Volharding is er vanmiddag wederom niet in geslaagd om de derby tegen SSS’18 te winnen. Het werd op het eigen sportpark Soetendaal terecht met 1-3 verslagen, na een vooral dramatische eerste helft. De confrontaties met de aartsrivaal uit Overloon lijken zo langzamerhand een obsessie te worden voor de Vierlingsbekenaren. Sinds 1 september 2012 lukte het de roodwitten al niet meer om nog eens van SSS’18 te winnen.

Vooraf leken bij Volharding alle ingrediënten aanwezig om deze middag weer eens aan de goede kant van de score te staan. De hele maand november bleef de equipe van trainer Johan Vullings (die afgelopen week zijn contract nog verlengde, red.) zonder puntverlies. Dat gebeurde met alleraardigst voetbal. Bijna onverklaarbaar daarom de slappe en slechte eerste helft die de Bekenaren op het eigen kunstgras lieten zien. Het lijkt wel haast een psychologische kwestie. Alsof tussen de oren alles blokkeert wanneer SSS’18 de tegenstander heet. Iedereen kan van iedereen winnen in de tweede klasse H, maar Volharding al ruim zes jaar niet meer van SSS’18! Het is duidelijk dat Volharding SSS’18 totaal niet ligt, maar dat men zoals in de eerste helft de strijd niet aangaat is kwalijk te noemen. De thuisclub werd op alle fronten afgetroefd door de veel fellere Overloonse ploeg. Elk duel werd verloren, alle tweede ballen waren voor de bezoekers en aan voetballen kwamen de Soetendaalbewoners al helemaal niet toe.

De vanaf het begin ontstoken lichtmasten zorgde nog voor wat licht op deze duistere december-zondagmiddag. Verder was de ambiance behoorlijk sfeerloos. Slechts 600 toeschouwers vonden hun weg naar sportpark Soetendaal voor de negentiende editie van de derby der derby’s. Een signaal dat de derby bij de kijkers niet meer zo leeft als in de beginperiode. Bij de spelers van SSS’18 echter des te meer. Vanaf minuut één gingen de Overloners er vol op en dat leidde al na drie minuten tot de eerste kans. Koen Verlinden vond echter Volharding-goalie Roel van Rens op zijn weg. In de 9e  minuut zag Tim Brouwer aan de andere kant zijn pegel gekeerd door SSS-doelman Thomas Massop. SSS’18 was vervolgens heer en meester met Frits Lucassen als uitblinker. Lucassen genoot enorm veel vrijheid en kon voor de rust doen en laten wat ie wilde. De openingstreffer van de bezoekers kon dan ook niet uitblijven. Na een klein kwartier spelen was het Koen Voesten die Van Rens van dichtbij verschalkte: 0-1. Even later mikte Koen Verlinden een vrije trap rakelings naast. In de 25e minuut werkte Koen Voesten de bal maar net over. Een minuut later was het diezelfde Voesten die de 0-2 aantekende op het moment dat Kas van den Bosch geblesseerd op de grond lag. Op het half uur kreeg Volharding zowaar de kans op de aansluitingstreffer. Een inzet van Jasper Lenkens werd echter van de lijn gehaald door Stan Venhuizen. In de directe tegenaanval schoot Koen Verlinden namens SSS’18 snoeihard op de lat.

Coach Vullings moet in de rust een donderspeech hebben gehouden, want na rust was het in ieder geval een stuk beter wat Volharding liet zien. SSS’18 wachtte rustig af en kreeg ook in de tweede helft de eerste kans. Opnieuw was Koen Voesten dicht bij een goal na doorkoppen van Stan Venhuizen. In de 56e minuut maakte Thomas Massop op briljante wijze en ziedend schot van Tim Brouwer onschadelijk. Even later viel een gevaarlijke voorzet van Kas van den Bosch overal tussenin, waardoor een goede kans verloren ging voor Volharding. Aan de andere kant ging een sliding van Koen Verlinden maar net naast. In de 66e minuut kwam er weer spanning in de wedstrijd. Mark Blenckers schoot een vrije trap direct binnen langs een op het verkeerde been staande Massop: 1-2. Vreemd genoeg nam SSS’18 het weer enigszins over na de tegengoal, waar doordrukken van Volharding meer in de lijn der verwachting leek te liggen. Weer Koen Voesten schoot na een prima omschakeling maar net naast. Gelegenheidsaanvoerder Frits Lucassen (de reguliere captain Wout Janssen ontbrak, net als Bas Joosten, red.) vond Roel van Rens op zijn weg. Tien minuten voor tijd kreeg Jordy de Klijn dé kans op gelijkmaker. Hij zette Koen Voesten weg, waarna hij vrij voor Massop de bal jammerlijk over lobte. Ook Mark Blenckers en invaller Stan Duijkers waren nog kansrijk, maar niet succesvol in de afronding. Vlak voor tijd besliste SSS’18 de wedstrijd definitief. Het was Koen van Bree die de eindstand bepaalde op 1-3.

Door de uitslag van vanmiddag wisselen SSS’18 en Volharding van positie op de ranglijst. SSS’18 is nu tweede en Volharding derde. Volharding krijgt komende week tot twee keer toe de gelegenheid om de nare smaak van wéér een derbyverlies weg te spoelen. Komende donderdag spelen de roodwitten om half acht thuis voor de beker tegen eersteklasser sv Top. Zondag gaan de Bekenaren op bezoek in Tegelen bij de nummer voorlaatst Spcl. Irene.

Karakteristieken

scheidsrechter: Bram van Dongen (Den Bosch)

assistent-scheidsrechters: Tom Colen (Kerkrade) en John Ruinard (Baarlo)

14e min. 0-1  Koen Voesten