Volharding - Heeswijk (1-1) 1-4

Gepubliceerd op 21 oktober 2018

VIERLINGSBEEK – Zelden zal er in Vierlingsbeek een wedstrijd gespeeld zijn met twee zo’n verschillende gezichten als vanmiddag op sportpark Soetendaal tussen Volharding en Heeswijk. Volharding had het duel in de eerste helft al moeten beslissen, maar bij het rustsignaal stond het slechts 1-1. In de tweede helft kantelde de wedstrijd volledig en zegevierde Heeswijk –het team van oud Volhardingtrainer Stef Sijbers- met liefst 1-4. Heeswijk ziet zich na vandaag op de ranglijst zelfs terug als koploper, mede door een aantal gunstige uitslagen. Iets waar tijdens de rust helemaal niemand rekening mee had gehouden.

Volharding had de nederlaag vanmiddag volledig aan zichzelf te wijten. Twee cadeautjes van de Bekenaren, een afgeweken schot en een penalty brachten de gasten uit Heeswijk de doelpunten vandaag. Ook de goal van Volharding werd overigens gemaakt door een Heeswijkse speler. Symptomatisch voor het gebrek aan scorend vermogen bij de thuisclub, iets wat eigenlijk al sinds het vertrek van Vincent Buijssen vierenhalf jaar geleden een probleem is voor de roodwitten. Volharding creëert voldoende, maar op een of andere manier gaat de bal maar mondjesmaat tussen de palen. Zelfs een penalty bood vandaag geen soelaas.

Volharding had het duel van vandaag tegen Heeswijk dus al voor rust lang en breed moeten beslissen. De equipe van trainer Johan Vullings beloonde zichzelf echter niet voor een goede eerste helft. Al na vier minuten keerde Heeswijk-keeper Niek van Zutphen een pegel van Marc van Rens. In de 13e minuut soleerde Marc van Rens door de Heeswijkse defensie, tikte de bal op het laatst iets te ver voor zich uit maar Martijn van Daal was zo vriendelijk om de bal in eigen doel te lopen: 1-0. Even later was Melvin de Klijn dicht bij de 2-0, maar Van Zutphen redde opnieuw namens de bezoekers. In de 19e minuut viel volkomen onverwachts de gelijkmaker. Het was letterlijk de eerste keer dat Heeswijk gevaarlijk werd en dan nog met hulp van Volharding. Stef Adank schoot de bal feitelijk blind en zonder gevaar richting doel, maar Volharding-doelman Roel van Rens liet de bal -waarschijnlijk verblindt door de felle zon- los. Max Sluiter was er als de kippen bij om de 1-1 binnen te schieten. Hij reageerde wel, waar de Volharding-verdedigers niet thuis gaven. Er leek nog niets aan de hand voor Volharding, want vijf minuten na de gelijkmaker ging de bal voor de gastheren op de stip. Rick Tissen werd neergelegd en scheidsrechter Marvin Lahaije floot wel heel makkelijk voor een strafschop. De pingel van Marc van Rens werd echter gestopt door Van Zutphen. Volharding leek niet aangeslagen door de gemiste penalty, want voor rust kreeg het nog een paar aardige mogelijkheden. Rick Tissen (2x) en Melvin de Klijn (2x) vonden het doel echter niet. Domper voor de roodwitten was het uitvallen van aanvoerder en spelmaker Mark Blenckers met een liesblessure vlak voor rust. Hij werd vervangen door Jasper Lenkens, die daardoor zijn eerste minuten van het seizoen kon gaan maken.

Vrijwel iedereen verwachtte dat Volharding na de thee wél door zou drukken, maar het tegenovergestelde gebeurde. In de 48e minuut werd Nino Janssen verkeerd gecoached, waarna Stef Adank alleen op Van Rens af kon gaan en de 1-2 binnen schoot. Door deze onverwachte tegenslag voor de thuisclub kantelde de wedstrijd volledig. Volharding was het helemaal kwijt  en toonde zich mentaal kwetsbaar. Heeswijk kon nu zijn favoriete spelletje spelen: inzakken en in de omschakeling iets proberen te forceren. Zo viel halverwege de tweede helft dan ook de 1-3. Het was Danny Aarts die voor de treffer tekende, al werd zijn inzet nog wel zodanig van richting veranderd dat Roel van Rens op slag kansloos werd. Vlak na de 1-3 had Jasper Lenkens de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar de technicus mikte jammerlijk naast het doel van Heeswijk. Een door Kas van den Bosch veroorzaakte en eveneens makkelijk gegeven strafschop hielp Heeswijk in de blessuretijd aan een nog grotere overwinning. Rutger van der Burgst bepaalde de eindstand vanaf de penaltystip op 1-4. Heeswijk verdubbelde door deze treffer het doelpuntentotaal van vier naar acht en staat nu zelfs op doelsaldo bovenaan in de tweede klasse H. Had men dat bij rust gezegd, dan was men voor gek verklaard.

Karakteristieken

scheidsrechter: Marvin Lahaije (Heerlen)

13e min. 1-0  Martijn van Daal (e.d.)

19e min. 1-1  Max Sluiter

48e min. 1-2  Stef Adank

67e min. 1-3  Danny Aarts

91e min. 1-4  Rutger van der Burgt (pen.)

toeschouwers: 150

gele kaarten: Tom Kessels (Volharding); Coen van Zutven, Danny Aarts en Max Sluiter (allen Heeswijk)

Bijzonderheid: 24. Marc van Rens (Volharding) mist penalty

Opstelling Volharding: Roel van Rens; Nick Joosten (72. Rob van Bussel), Nino Janssen, Tom Kessels, Thomas Rijn; Kas van den Bosch, Jordy de Klijn, Mark Blenckers (40. Jasper Lenkens); Marc van Rens, Melvin de Klijn, Rick Tissen