Trainer van de Week: Sjoerd van der Coelen (Volharding)

Gepubliceerd op 02 september 2016

Komend jaar zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. De tweede editie van het seizoen 2016-2017 is met de trainer van Volharding uit Vierlingsbeek, Sjoerd van der Coelen (36).

Na 14 jaar is het eindelijk weer zover. Volharding gaat weer acteren in de 1e klasse. Nadat de Vierlingsbekenaren in het seizoen 2014-2015 al de finale van de nacompetitie bereikten, maar het destijds af moest leggen tegen de aartsrivaal SSS’18 uit Overloon was het afgelopen jaar wel raak. Op indrukwekkende wijze werd er in Nistelrode afgerekend met de enige overgebleven achtervolger Prinses Irene. De equipe van Sjoerd van der Coelen was met 0-4 te sterk en werd daarmee voor het eerst sinds het jaar 2000 weer kampioen. Dit leverde Sjoerd van der Coelen de John van Nielen-award op waarmee hij door Kliksport verkozen werd tot de beste trainer van het seizoen. Ook aanvaller Tim Brouwer viel in de prijzen bij Kliksport, hij werd verkozen tot beste speler van de 1e en de 2e klasse. Verder leverde het topjaar verschillende spelers plekken op in het Gelderlander elftal van het jaar en werden van der Coelen, verderdiger Bram Jacobs en Volharding genomineerd voor de prijzen van respectievelijk ‘beste trainer topklasse tot en met 2e klasse’, ‘beste speler topklasse tot en met 2e klasse’ en ‘beste sportploeg topklasse tot en met 2e klasse’ tijdens het amateurvoetbalgala in Groesbeek. Dit had ook consequenties voor ‘de Soetendaal bewoners’. 

 

Met het vertrek van onder andere topscoorder Pepijn van Geenen naar TOP en dat van verdediger Bram Jacobs naar hoofdklasser Gemert verloor de ploeg twee sterkhouders. Komend jaar wacht Volharding een mooie uitdaging in de 1e klasse D met verschillende schitterende derby’s. Laat zaterdagavond (3 september 18.00) nou net de eerste zijn uit tegen SSS’18 in Overloon. ‘Beek’ mag het voor het eerst sinds de verloren nacompetitie-finale van 7 juni 2015 op gaan nemen tegen de buren uit ‘Loon’. Destijds was SSS onder het oog van ruim 2.000(!) supporters met 1-4 te sterk. Dit gegeven, maar bovenal de uitmuntende sportieve prestaties van Volharding én van der Coelen was voor ons van In De Wandelgangen reden om de oefenmeester uit Venray op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen voor de rubriek ‘Trainer van de week’. 

 

1. Wie is Sjoerd van der Coelen?

Ik ben 36 jaar en woon samen met Loes (30) en onze dochter Pien (5 maanden) in Venray.

 

2. Wat doet u in het dagelijks leven?

Ik ben regiomanager bij Lavori/Bounce en wij werken voor mens, team en organisatie zowel preventief als curatief. Dit alles vanuit de vernieuwende en succesvolle Human Being Managementfilosofie. Ik ben operationeel en commercieel verantwoordelijk en daarnaast actief als trainer/coach voor individuele- en teamontwikkeling opdrachten.

 

3. Hoe is uw carrière als voetballer/trainer tot nu toe verlopen?

Ik ben als 5-jarige begonnen bij EWC, daarna ruim 7 jaar in de jeugdopleiding van VVV-Venlo. Hierna teruggegaan naar EWC en enkele jaren in het eerste gespeeld. Vanaf 2002 t/m 2009 bij SV Venray gespeeld en daarna gestopt als speler. Vanaf mijn 16e al gestart als trainer bij verschillende jeugdelftallen en uiteindelijk in 2012 mijn TC 1 diploma gehaald. Als hoofdtrainer actief geweest bij Wittenhorst (een half jaar de vertrekkende trainer vervangen), SVEB (2 jaar) en nu mijn 3e jaar bij Volharding.

 

4. Waarom wilde u trainer worden?

Ik vind het geweldig om individuele spelers beter te maken binnen het voetballen. Spelers laten ontdekken wat hun kwaliteiten zijn en hoever ze hiermee kunnen komen. Daarnaast geeft het samenvoegen van al die individuele kwaliteiten tot een goed team enorm veel energie. Uiteindelijk is het niet gelukt om als speler het hoogste te bereiken en ik heb nu de ambitie om dit als trainer uiteindelijk wel te halen. Ik wil in ieder geval het maximale eruit halen!

 

5. Als wat voor trainer ziet u zichzelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we vergelijken qua type? 

Ieder persoon is anders dus wat dat betreft is het lastig te vergelijken. Echter het speltype van Guardiola past veel meer bij de spelopvatting die ik probeer na te streven. Maar ik vind dat Mourinho weer zeer sterk is in het samenstellen van een team dat voor elkaar door het vuur wil gaan. Ik probeer vooral mezelf te zijn maar leer graag van andere trainers en haal daar de sterke punten uit. Dit kan overigens ook heel goed van een amateurtrainer omdat ik ervan overtuigd ben dat in de amateurwereld heel veel kwaliteit rondloopt die van toegevoegde waarde zou zijn in het betaald voetbal.

 

6. Wat is het hoogtepunt in uw voetbalcarrière tot nu toe? 

Ik heb 3 hoogtepunten in mijn voetbalcarrière als speler en trainer:

1. Op mijn 22e ben ik de uitdaging aan gegaan om vanuit EWC naar SV Venray te gaan. Heel veel mensen dachten dat ik het niet zou redden en uiteindelijk heb ik in mijn eerste seizoen alle wedstrijden gespeeld en ben ik een veel betere speler geworden. Voor mezelf was dat het bewijs dat ik de juiste keuze had gemaakt. 

2. Het kampioenschap als speler van SV Venray in de 2e klasse. Een geweldig jaar waarin ik heel veel geleerd heb van de trainer Jan Pruijn.

3. Het kampioenschap van afgelopen seizoen als trainer van Volharding in de 2e klasse. Mooi om te zien wat dit losmaakt binnen een fantastische vereniging.

 

7. Wat is het dieptepunt in uw voetbalcarrière tot nu toe?

Er is nog geen dieptepunt geweest en ik ben ervan overtuigd dat dit ook niet gaat komen. Ik zie altijd en overal wel weer een positief punt waarvan ik kan leren. Natuurlijk zullen er teleurstellingen komen en die was er ook zeker na het verlies tegen SSS’18 in de finale van de nacompetitie. Maar uiteindelijk kom je daar als speler, team en trainer altijd sterker uit, dit is ook wel gebleken.

 

8. Hoe zag de voorbereiding op het nieuwe seizoen van Volharding eruit en bent u tevreden met het spel/de resultaten?

We hebben bewust gekozen voor dezelfde voorbereiding qua duur omdat ik denk dat het juist op een hoger niveau belangrijk is om geleidelijk aan spelers voor te bereiden op een nieuwe klasse. We zijn op 2 augustus begonnen en na 4 trainingen hebben 22 spelers 45 minuten gespeeld. We trainen 2x in de week en dan ruim 1,5 uur. We hebben nog een oefenwedstrijd gehad tegen een hoofdklasser en daarna 3 bekerwedstrijden tegen 2 teams uit de 1e klasse en 1 team uit tweede klasse. Hierdoor hebben we ons goed kunnen voorbereiden op het niveau van de 1e klasse. De arbeid-rust verhouding is op dat moment veel belangrijk dan te veel eisen van een speler waardoor de kans op blessures groter gaat worden.

 

9. Is de selectie van Volharding er sterker op geworden ten opzichte van afgelopen seizoen?

We hebben 3 zeer sterke en waardevolle basisspelers verloren. Daarvoor hebben we vanuit extern en intern goede vervangers gevonden. Deze zijn al op hetzelfde niveau of kunnen daarnaartoe groeien. Daarnaast hebben enkele spelers zich goed door ontwikkeld binnen het 1e elftal maar zeker ook vanuit het 2e elftal. Ik denk dat we in de breedte meer mogelijkheden hebben dan afgelopen seizoen.

 

10. Wie is de stille kracht van uw elftal?

We hebben een team dat voor elkaar door het vuur wil gaan en daarnaast beschikt over enkele zeer sterke individuele spelers. Echter die kwaliteiten komen pas goed naar voren als we ook daadwerkelijk als team spelen. Als ik één iemand zou moeten noemen is dat Patrick van Kempen. Al jaren een betrouwbare linksback die verbaal niet heel aanwezig is, maar met momenten de juiste dingen zegt. Daarnaast non-verbaal een voorbeeld is in gedrag. Maximaal voorbereiden, goed voor je lichaam zorgen etc. 

 

11. Hoe ziet uw zondag eruit als Volharding 1 een competitiewedstrijd speelt?

Mijn ochtend begint samen met Loes en onze dochter Pien. Heerlijk samen wakker worden en genieten van mijn gezin. Na het ontbijt gaat de focus op de wedstrijd en start ik de voorbereiding. Als het kan ga ik het 2e elftal bekijken en anders ben ik ruim op tijd op de club. Rustig voorbereiden en samen met de staf een kop koffiedrinken. Na de wedstrijd drinken we lekker een biertje maar sinds enkele maanden is het ook weer heerlijk om naar huis te gaan en de dag af te sluiten met een dikke knuffel van Pien.

 

12. Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor Volharding als vereniging zijnde?

Ik vind Volharding oprecht een geweldige vereniging waarin prestatie en recreatie geweldig samen komen. Er is een gezonde ambitie om te presteren maar wel binnen de kaders van de club. Daarnaast is een geweldige groep vrijwilligers uren en dagen actief om uiteindelijk honderden jongens en meisjes te laten genieten van het geweldige voetbalspel. Verbeterpunten zullen er altijd zijn en die zal ik waar nodig ook zeker delen met de juiste mensen!

 

13. Afgelopen jaar werd Volharding kampioen in 2H. Wat is jullie doelstelling voor komend seizoen in de 1e klasse?

Ik vind dat je altijd moet zoeken naar een uitdaging dus om vooraf te zeggen dat handhaven het doel is vind ik te makkelijk. Je moet spelers altijd prikkelen en uitdagen dus gaan we streven naar een zo hoog mogelijk positie. Gedurende de competitie zullen we onze definitieve doelstelling bepalen daarvoor kennen we de 1e klasse onvoldoende.

 

14. Wie ziet u als directe concurrenten voor die doelstelling en waarom?

Ieder team is een directe concurrent en zeker voor ons als nieuwkomer. We kunnen geen enkele zondag denken dat we de punten wel “even” zullen ophalen!

 

15. Wie wordt er kampioen in de 1e klasse D?

Lastig om te zeggen omdat ik geen duidelijk beeld heb van de clubs. Wittenhorst heeft zich goed versterkt en ook SSS’18 en SV Venray zijn er beter op geworden. Wellicht dat ik in de winterstop een voorspelling kan doen.

 

16. Wie wordt de verassing van de 1e klasse D komend seizoen?

Lastig om te zeggen omdat ik geen duidelijk beeld heb van de clubs.

 

17. Wat verwacht u van de openingswedstrijd tegen aartsrivaal SSS’18 komende zaterdagavond?

Een mooie opening van het seizoen! Veel strijd en spanning, maar vooral voor alle betrokkenen een wedstrijd die je niet vaak zult spelen in verband met het aantal toeschouwers. Voetballend verwacht ik dat het voor beiden nog steeds wennen zal zijn. 

 

18. Waar staan Sjoerd van der Coelen én Volharding over vijf jaar?

De club Volharding zit organisatorisch zo goed in elkaar dat ze zeker 2e klasse zullen spelen met uitstapjes hogerop. Zelf heb ik de ambitie om het hoogst mogelijke te bereiken met mijn diploma TC 1. Voor mij is het vooral van belang dat de club bij mij past en dat ik er op een prettige manier kan werken. Ik wil mezelf continue blijven ontwikkelen en durf daarin mezelf ook kwetsbaar op te stellen. Je kunt altijd en van iedereen iets leren. Daarnaast streef ik er maximaal naar om mijn droom te verwezenlijken en fulltime met voetbal bezig te zijn. En wie weet is dat dan ook nog steeds bij Volharding!

Bron: www.indewandelgangen.com 2 september 2016

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Volharding