Heeswijk - Volharding (0-1) 0-3

Gepubliceerd op 26 maart 2016

Roodwitten verstevigen koppositie door uitzege bij directe concurrent

Jeroen Schepens  (links) was paaszaterdag als invaller heel belangrijk voor Volharding. Hier zit hij Heeswijk-aanvoerder Camiel van Doorn op de huid (Foto: Toon Gerrits)HEESWIJK – Volharding heeft zich op paaszaterdag als een echte koploper gepresenteerd in de topper tegen nummer twee Heeswijk. De roodwitten leverden een puike teamprestatie en wonnen afgetekend en zeer verdiend met 0-3. Tevens namen de Vierlingsbekenaren daarmee ultiem revanche voor de smadelijke thuisnederlaag (1-5, red.) op de derde speeldag van deze voetbaljaargang. Het was voor Heeswijk zelfs de eerste seizoensnederlaag op eigen bodem überhaupt. Volharding continueert met de overwinning de opmerkelijke ongeslagen reeks in uitwedstrijden. Enige smet op de zege in Heeswijk was het onbesuisd doorgaan van aanvaller Tim Brouwer met gestrekt been op de doelman van de gastheren Patrick Lunenburg. Die liep daarbij een fikse hoofdwond op, die in het ziekenhuis gehecht moest worden.

Net als op alle andere amateurvelden begon Heeswijk-Volharding met een minuut stilte vanwege het overlijden afgelopen donderdag van één van de grootste voetballers aller tijden Johan Cruijff. Geheel in de geest van het icoon en ‘family man’ Cruijff ontbrak Volharding trainer Sjoerd van der Coelen vandaag op de bank en stond hij zijn vrouw bij in het ziekenhuis. Drie kwartier voor de aanvang van de wedstrijd werd Van der Coelen namelijk voor het eerst vader van een kerngezonde dochter genaamd Pien. De coaching-honneurs bij de roodwitten werden waar genomen door de trainer van het tweede elftal John van Geenen, vader van Volharding’s topscorer Pepijn van Geenen. Beiden vertrekken overigens aan het einde van het seizoen. John wordt hoofdtrainer bij vierdeklasser Overasseltse Boys en Pepijn keert terug naar zijn vorige club, de huidige hoofdklasser TOP Oss. 

Bij Volharding was vanmiddag ook aanvoerder Jip Verstegen niet van de partij vanwege een schorsing. Rob Branje stond bij de Soetendaalbewoners wel weer aan de aftrap en dat scheelt een slok op een borrel. Samen met Bram Jacobs vormde hij weer een ijzersterk centraal duo. Wouter Evers schoof door naar de positie van Verstegen als controlerende middenvelder. Een ander tactisch foefje: spelmaker Mark Blenckers werd in de punt van de aanval geposteerd en daar wisten de centrale verdedigers van Heeswijk niet echt goed mee om te gaan. De wedstrijd in Heeswijk -waar bij de thuisclub Wout Cuijpers geschorst was en sterkhouder Theo Lucius inmiddels in het tweede speelt- werd overigens gespeeld onder bijzonder lastige omstandigheden. Een hobbelig veld en een zeer straffe wind, welke dwars over het terrein heen blies. Door die sterke wind konden de toeschouwers zelf de trillingen voelen van het Paaspopfestival, dat plaats vond in het nabij gelegen Schijndel.

Volharding begon direct scherp aan de wedstrijd. Vanaf de aftrap van Heeswijk zetten de roodwitten druk naar voren en daar wist de thuisploeg niet echt raad mee. In plaats van zich onder de druk proberen uit te spelen, werd te vaak de lange bal gehanteerd. Dat was koren op de molen van Rob Branje, die heerste in de lucht en de topscorer van de tweede klasse H Wouter van Dijke (15 goals, red.) vrijwel de hele wedstrijd aan de ketting legde. Op één moment na. In de 28e minuut draaide Van Dijke goed weg bij Branje -samen met middenvelder Joep Beurskens de grote uitblinker- maar kon te weinig kracht tegen de bal zetten, waardoor Volharding-goalie Job Vulling simpel kon redden. Twee minuten eerder had Mark Blenckers de bezoekers op voorsprong geschoten (0-1) na goed voorbereidend werk van Roel Gerrits en Kevin Reijnders. Vlak voor de treffer van Volharding was Sten van den Berg namens Heeswijk nog dichtbij de openingstreffer geweest, maar linksback Patrick van Kempen blokte diens schot heel knap.

Tien minuten voor rust ontstond er volop commotie toen Tim Brouwer heel dom en veel te hard doorging op Heeswijk-keeper Patrick Lunenburg. Heeswijk-aanvoerder Camiel van Doorn gaf Brouwer vervolgens een klap en dreigde er plots een explosieve situatie. Onwillekeurig gingen de gedachten terug naar vrijwel op de dag af vier jaar geleden. Op 25 maart 2012 liep het duel tussen Volharding en Heeswijk -in Vierlingsbeek destijds- namelijk vlak voor tijd volledig uit de hand nadat Vincent Buijssen doorging toen Wout Cuijpers na een overigens fair duel met een hoofdwond (!) geblesseerd op het veld lag. De arbiter van dienst Jeroen Achten -en ook Buijssen- had dit niet gezien, liet doorspelen en uit die aanval maakte Volharding toen de 2-1. De Heeswijkspelers waren not amused en er ontstond een massale vechtpartij met onverkwikkelijke taferelen en staking tot gevolg. In de nasleep kregen beide teams uiteindelijk twee punten in mindering, wat Volharding toendertijd de nacompetitie kostte. Gelukkig kwam het deze keer niet zover en hielden de meeste spelers hun emoties vrij snel voldoende onder controle. Laat onverlet dat scheidsrechter Roger Wilbrink zowel Brouwer als Van Doorn van het veld had moeten sturen als zijn waarneming goed was geweest. De leidsman volstond met het tonen van ‘slechts’ een gele kaart voor beide spelers. De charge van Brouwer op Lunenburg zorgde voor een oponthoud van zeker tien minuten. Lunenburg werd per brancard van het veld gedragen en moest naar het ziekenhuis om zijn hoofdwond te laten behandelen. Drie hechtingen en een grote bult op zijn hoofd verder was Lunenburg na de wedstrijd weer goed aanspreekbaar terug op het sportpark. De geschrokken Brouwer bood na afloop zijn excuses aan, aan de gehavende doelman en die werden door Lunenburg zeer sportief aanvaard. Lunenburg werd onder de lat vervangen door reservedoelman Niels Nuij. Zijn eerste redding was een moeilijke op een vrije trap van Mark Blenckers.

Interim-coach Van Geenen deed in de rust een zeer verstandige zet door Tim Brouwer in de kleedkamer achter te laten. Zijn vervanger als rechtsbuiten was Jeroen Schepens en die bleek uiteindelijk -navrant genoeg voor Heeswijk- ook nog heel beslissend. De multifunctionele Schepens leek niet direct de meest logische vervanger te zijn met vleugelaanvallers Sam Litjens en Jasper Lenkens ook op de bank, maar de wissel kon niet beter uitpakken. Binnen zes minuten na de thee was de wedstrijd beslist, mede door een niet geringe inbreng van Jeroen Schepens. In de 49e minuut werd een afgeslagen voorzet van Schepens door Pepijn van Geenen, vol op de pantoffel genomen en in het dak van het doel geschoten: 0-2. De vreugde was groot bij Pepijn van Geenen. Hij vloog zijn vader na het doelpunt liefdevol om zijn nek. Het betekende van Geenen’s twaalfde doelpunt van het seizoen. Twee minuten later maakte Jeroen Schepens zelf de 0-3. Hij werd weggestuurd door Wouter Evers en oog-in-oog met Nuij verdween Schepens’ lob via de vingertoppen van de keeper in het doel. Halverwege de tweede helft viel er alsnog een rode kaart. Die leek vanaf de zijkant enigszins overdreven. Sten van den Berg kwam weliswaar hard in op een tegenstander, maar arbiter Wilbrink had de situatie ook met geel af kunnen doen. Heel even richtte Heeswijk zich nog op toen Van Dijke twee minuten na de veldverwijzing van Van den Berg toch nog een keer uit het oog werd verloren door de Volharding-defensie. Job Vullings redde echter subliem en hield daarmee voor de derde keer dit seizoen zijn doel schoon. Volharding had Heeswijk in de slotfase nog veel meer pijn kunnen doen. Roel Gerrits schoot na een fraaie één-twee-combinatie met Mark Blenckers maar net over. Kevin Reijnders ging alleen op Nuij af, maar die redde en Mark Blenckers raakte ook nog een keer de paal. Al met al een overwinning voor Volharding waar weinig op viel af te dingen.

Volharding deed op paaszaterdag dus hele goede zaken en blijft voorlopig de te achterhalen ploeg voor de concurrentie. Volgende week gaan de roodwitten op bezoek bij één van die concurrenten Helvoirt. Eerder dit seizoen maakten beide ploegen er in Vierlingsbeek een heel leuk duel van, dat onbeslist eindigde: 2-2.

Karakteristieken

scheidsrechter: Roger Wilbrink (Heerlen)

25e min. 0-1  Mark Blenckers

49e min. 0-2  Pepijn van Geenen

51e min. 0-3  Jeroen Schepens

toeschouwers: 250

gele kaarten: Camiel van Doorn (Heeswijk); Tim Brouwer en Wouter Evers (beiden Volharding)

rode kaart: 64. Sten van den Berg (Heeswijk) wegens te hard doorgaan op een tegenstander

Bijzonderheid: 42. Heeswijk-doelman Patrick Lunenburg per brancard van het veld met hoofdwond

Opstelling Volharding: Job Vullings; Roel Gerrits, Rob Branje, Bram Jacobs, Patrick van Kempen; Wouter Evers (71. Stan Hesen), Joep Beurskens, Pepijn van Geenen; Tim Brouwer (46. Jeroen Schepens), Mark Blenckers, Kevin Reijnders

Gepubliceerd op 26 maart 2016

Jeroen Schepens  (links) was paaszaterdag als invaller heel belangrijk voor Volharding. Hier zit hij Heeswijk-aanvoerder Camiel van Doorn op de huid (Foto: Toon Gerrits)
Jeroen Schepens (links) was paaszaterdag als invaller heel belangrijk voor Volharding. Hier zit hij Heeswijk-aanvoerder Camiel van Doorn op de huid (Foto: Toon Gerrits)
« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Volharding