Bekerderby in Boxmeer: 'Wij doen niets onder voor Volharding'

Gepubliceerd op 09 november 2018

BOXMEER | Olympia'18 is zondag gastheer van Volharding. Het treffen in de tweede ronde van de KNVB-beker zou zomaar een stunt kunnen opleveren. De 'freewheelende' Boxmerenaren zijn koploper in de derde klasse D, terwijl Volharding nog stroef draait in de tweede klasse H. "Wij doen voetballend niets onder voor Volharding", aldus aanvaller Jordi Toonen van Olympia'18.

Door Martijn Schwillens

Jordi Toonen (rechts) in actie namens Olympia'18 in de oefenwedstrijd tegen Volharding eerder dit seizoen.
Ditmaal treffen beide ploegen elkaar in de tweede ronde van de districtsbeker. (foto: Bas Delhij)

In het seizoen 1980-1981 speelden Olympia'18 en Volharding voor het laatst tegen elkaar in dezelfde (tweede) klasse. Sindsdien speelt Volharding hoger dan de 'grote buur'. Dat steekt vooral in Boxmeer. De vorige bekerontmoeting, op 31 augustus 2013, werd een eenzijdige partij. In een uur tijd liep de Vierlingsbeekse formatie toen uit naar een 5-0 thuisoverwinning. Inmiddels zijn de verschillen een stuk kleiner geworden.

'Leuk om door te gaan'
Gezien de huidige koppositie in de derde klasse lijkt de prioriteit bij Olympia'18 bij de competitie liggen. Toch wil Jordi Toonen, die in de voorbereiding twee keer scoorde tegen Volharding (2-2), niets weten van een veredeld oefenpotje. "Binnen de club leeft deze derby wel", weet hij. "Er wordt veel over gepraat, vooral door de oudere leden, en na afloop is er in de kantine een feest met een deejay en een zanger gepland. Onbewust neem je toch iets van die derbysfeer over. Al hoeft ons elftal niet extra gemotiveerd te worden om tegen Volharding een stapje extra te zetten", verduidelijkt Toonen. "Ik denk dat we voetballend niets onderdoen voor ze. Dat hebben we in de voorbereiding al laten zien. Toen wonnen we trouwens ook met 5-2 van Orion (tweede klasse Oost). De competitie is uiteraard het belangrijkste, maar het is altijd leuk om door te gaan in de beker. Zeker ten koste van de buurman."

'Geen echte bekersfeer'
Trainer Johan Vullings van Volharding heeft het idee dat de derby aan Boxmeerse zijde meer leeft dan in Vierlingsbeek. "Er zijn binnen onze groep een paar jongens die in Boxmeer wonen of zijn opgegroeid en die geven aan dat ze deze pot niet willen verliezen, maar in de aanloop naar wedstrijden tegen Venray en SSS'18 merk je toch een heel ander soort spanning dan nu. Het is een wedstrijd waar we naar uit kijken, maar van een echte bekersfeer is bij mijn spelers niet echt sprake. Wel merk ik dat de oudere generatie supporters wat meer uitzien naar dit duel."
Dat het een wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB-districtsbeker is, draagt volgens Vullings ook niet echt bij aan de spanning. "Natuurlijk willen we een ronde verder komen, maar onze prioriteit ligt bij de competitie, zeker nu de resultaten nog te wisselvallig zijn. Verdedigend staat het aardig, maar we scoren te weinig. Daardoor kost het veel moeite om drie punten te pakken, zelfs als we domineren."

'Willen winnen'
Dat Olympia'18 koploper is in de derde klasse D, verbaast Vullings overigens niet. "Vorig jaar (als trainer van Hapse Boys, red.) had ik veel contact met Wil Beijer. Ik schat hem hoog in als trainer. Hij voegt extra waarde toe aan dat elftal. Dat ze meedoen om de titel, had ik dus wel verwacht. Wel ben ik verrast dat de andere ploegen moeite hebben om aan te haken. Normaal staat het dichter bij elkaar", weet Vullings. "Maar derbysfeer of niet, laat duidelijk zijn dat we zondag gewoon willen winnen in Boxmeer."
"Ik verwacht een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen en gok op een kleine overwinning voor ons", zegt Toonen, die weet wat het is om te winnen van Volharding. Met zijn vorige club VCA verraste hij in 2011 de Vierlingsbeekse formatie met 3-1. "Dat was een van de meest opmerkelijke wedstrijden die ik bij VCA heb gespeeld", vertelt de Cuijkenaar. "Een herhaling van die uitslag op zondag zou mooi zijn."
Beide ploegen kenden overigens een goede generale... Volharding versloeg op eigen veld DAW met 4-1. Olympia'18 pakte de eerste periodetitel door met ruime cijfers te winnen bij Avanti'31 (0-4).

Bron: Kliksport - woensdag 7 nov. 2018

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Volharding