'Als Borussia verliest, dan kan ik soms behoorlijk chagrijnig zijn'

Gepubliceerd op 26 september 2018

VIERLINGSBEEK | Johan Vullings begon deze zomer aan zijn tweede periode bij Volharding. De 38-jarige coach had eerder al het tweede elftal in Vierlingsbeek onder zijn hoede, maar vanaf dit seizoen zwaait hij de scepter over de hoofdmacht van de tweedeklasser. Behalve op sportpark Soetendaal is Johan bij voorkeur ook nog elke twee weken elders te vinden: het stadion van Borussia Mönchengladbach. "Ik kwam bij mijn eerste bezoek in een totaal andere voetbalwereld terecht", vertelt hij over die andere voetballiefde in zijn leven.

Door Martijn Schwillens

Als Johan, doorgaans op zaterdagavond, met een gezicht op onweer thuiskomt, dan weet zijn vrouw Eva genoeg... "Als Borussia verliest, dan kan ik soms behoorlijk chagrijnig zijn", erkent hij. En lacht: "Meestal maak ik met mijn non-verbale communicatie duidelijk wat de uitslag is, maar meestal checkt ze van tevoren al even om te weten hoe de vlag erbij hangt."

De in Venray woonachtige Johan raakt besmet met het Borussia-virus als hij in 2000 eigenlijk bij toeval gaat kijken bij Die Fohlen. "Een vriend van me en ik wilden wel eens een potje voetbal in Duitsland zien. Borussia speelde die dag in de Tweede Bundesliga tegen Alemannia Aachen. Wij dachten dat we wel even naar binnen konden lopen, maar die pot was stijf uitverkocht. Gelukkig speelde Borussia toen nog in het oude Bökelbergstadion en konden we via een achteringang toch nog naar binnen glippen."

Hoogtepunt

Johan wordt meteen geraakt door de familiaire sfeer. "Het is slechts vijftig kilometer verderop, maar zo anders. Hier hebben we combi's en worden uitsupporters achter tralies en glazen wanden gezet. Daar loopt iedereen lekker door elkaar. Fans barbecuen bij hun auto op de parkeerplaats op nog geen honderd meter van het stadion en er wordt gedronken, veel gedronken, zonder dat de sfeer agressief wordt. De beleving rond een wedstrijd is niet te vergelijken."

Al snel bezoekt Johan ook uitwedstrijden en sinds 15 jaar beschikt hij over een seizoenkaart voor de Nordkurve, de staantribune achter het doel waar de fanatieke aanhang zich begeeft. "Dezelfde mensen staan altijd om ons heen. We hebben ook een groeps-app waarin we nieuws rond de club delen. Eerst was ik nog 'Der Hollander', maar nu kennen ze me als Johan. Hoogtepunt in al die jaren was het lijfsbehoud via de play-offs tegen Bochum in 2011, met een winnende goal in de 93ste minuut. Nog nooit heb ik een stadion zo zien ontploffen."

Clubliefde

De clubliefde zit diep. "Bij weekendjes weg met vrienden en familie kijk ik van tevoren toch altijd of we niet ergens een huisjes kunnen boeken dat toevallig in de buurt ligt van de stad waar dat weekend Borussia moet voetballen."

De huidige spelersgroep van Volharding ontdekte Johans passie voor Borussia vorige week tijdens de terugreis met de bus na de bekerwedstrijd tegen Geusselt Sport. "Alle nieuwe jongens moesten een liedje zingen. Ik dus ook. Ik heb toen het clublied 'Elf vom Niederrhein' gezongen. Een enkeling kon het trouwens meezingen." Hij grapt tot slot: "Die begint zondag in de basis."

bron: www.kliknieuws.nl woensdag 26 September

 

 

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Volharding