• Volharding - BSV Limburgia/Kamerland (1-0) 2-0

25 sep 2022
  • VIERLINGSBEEK – Volharding beleefde vanmiddag een mooie entree in de eerste klasse. Op het eigen sportpark Soetendaal werd, onder leiding van de nieuwe trainer Jan Pruijn, BSV Limburgia uit Brunssum knap met 2-0 verslagen. De doelpunten kwamen van nieuwkomer Gijs Creemers en aanvoerder Mark Blenckers. Volharding ging zodoende door, waar men in de tweede klasse mee was opgehouden: winnen. De zege op BSV Limburgia was de tiende op een rij voor de roodwitten. Voor het laatst werden er in competitieverband punten gemorst in en tegen Helvoirt op 10 april j.l. (1-1, red.).

Jan Pruijn liet zijn ploeg aantreden in een 5-3-2 formatie, maar zette dat door de speelwijze van de tegenstander uit Brunssum al vrij snel om. Gijs Creemers (overgekomen van Stormvogels’28 uit Siebengewald en al eerder voor Volharding actief in de jeugd, red.) werd van rechter wingback doorgeschoven naar het middenveld. Dat pakte al snel uitstekend uit. In de 19e minuut vond eerstejaarssenior Sven Jenniskens de meegekomen Creemers, die de bal beheerst binnen schoof langs de kansloze Limburgia-keeper Randy van Haren: 1-0. Het was de eerste treffer in de eerste klasse sinds 7 mei 2017 toen Tim Brouwer de winnende goal maakte in en tegen Deurne. Uitblinker Jenniskens werd vlak voor de openingsgoal aan zijn hoofd geraakt, maar dat leek hem nauwelijks te deren. Vijf minuten na de 1-0 werd een vrije trap door Vincent Buijssen mooi ingedraaid. Doelman Van Haren moest alle zeilen bijzetten om de bal tot hoekschop te verwerken. Een wissel bij de gasten in de 31e minuut zorgde ervoor dat Limburgia -getraind door oud-prof Jan van Dijk- eindelijk in de wedstrijd kwam. Tot op dat moment hadden de bezoekers nog geen enkele keer gevaar kunnen stichten. Koud in het veld ging een kopbal van invaller Finn Derksen maar net voorlangs het door Bono Barten gehoede Volharding-doel. Aan de andere kant bleef Sven Jenniskens een plaag voor de gasten-defensie. De 19-jarige aanvaller, geboren en getogen in Vierlingsbeek, werd twee minuten voor rust vrijgespeeld door Mark Blenckers en Vincent Buijssen maar zijn inzet werd door Noah van Dijk (zoon van trainer Jan van Dijk, red.) in extremis van de lijn gehaald. Op slag van rust waren de bezoekers uit Brunssum nog dicht bij de gelijkmaker. Teun Jakobs kopte de bal iets te kort terug, waardoor Limburgia-spits Randy Grens plots alleen voor Bono Barten stond. De goalie van Volharding redde echter uiterst bekwaam.

De start van de tweede helft had het in zich. Direct vanaf de aftrap was Limburgia heel dicht bij de gelijkmaker. Een kopbal van Marcel Velraeds werd echter knap onschadelijk gemaakt door Bono Barten. In de tegenaanval werd een inzet van Vincent Buijssen van de lijn gehaald en tot corner verwerkt. Uit die hoekschop kopte Nino Janssen op de lat, waarna captain Mark Blenckers de bal vanuit de rebound overtuigend raak schoot: 2-0. Tien minuten later kwam Finn Derksen een teenlengte te kort om de aansluiting te realiseren. Weer een minuut later soleerde Randy Grens door de Volharding-defensie, maar ook hij vond Barten op zijn weg. Grens bleef lastig, maar met name Tom Kessels verdedigde zeer geconcentreerd en zat er vaak prima tussen. In de 64e minuut schoot opnieuw Grens rakelings naast. Nooit had je echt het gevoel, dat de gasten nog zouden gaan scoren. Zes minuten voor tijd redde Barten maar weer eens. Nu was een inzet bij de eerste paal van Miklo van den Boogaart een prooi voor de doelman uit Sint Anthonis. Weer een minuut later verdween aan de overzijde een streep van Mark Blenckers rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Een verandering in de stand kwam er niet meer, waardoor Volharding het nieuwe seizoen begint met een mooie overwinning.

Volgende week gaat Volharding op bezoek bij vv Schaesberg. Die ploeg ging vanmiddag met 3-1 onderuit bij de eerste koploper van het seizoen EFC uit Eersel.