Volharding – ZSV (BEKER) (0-0) 1-0

Gepubliceerd op 22 december 2019

VIERLINGSBEEK - Volharding heeft donderdagavond in de derde ronde van het districtsbeker-toernooi voor een daverende verrassing gezorgd. De Vierlingsbeekse ploeg, die in de tweede klasse H maar net boven de degradatiestreep staat, schakelde de nummer twee van de eerste klasse D, ZSV uit Zeilberg uit: 1-0. Het was Melvin de Klijn die een kleine twintig minuten voor tijd met de enige goal van de wedstrijd voor de bekerstunt zorgde.

De overwinning van Volharding was dikverdiend en viel eigenlijk veel te laag uit. Op de valreep van het nieuwe decennium speelde Volharding haar beste wedstrijd van het seizoen. Dat mag best opmerkelijk genoemd worden, want de geplaagde roodwitten leken naar de winterstop te snakken. Een teleurstellende eerste seizoenshelft waarover inmiddels genoeg gezegd is, kende echter een onverwacht mooi slot.

In de overvolle ziekenboeg meldde zich afgelopen zondag, naast de al langer afwezigen Thomas Rijn, Jordy de Klijn, Kas van den Bosch, Rens van Lanen en Rik Lucassen, ook nog Nino Janssen. Ook doelman Roel van Rens ontbrak op het appèl vanwege werkverplichtingen. Desalniettemin slaagde Volharding-trainer Johan Vullings er in om niet alleen een representatief elftal te smeden, maar dit team ook nog prima te laten spelen. De Venrayse coach had zijn ploeg tactisch uitstekend voorbereid op ZSV. Volharding speelde als collectief ijzersterk en met een grote intensiteit met als uitblinkers centrale verdediger Tom Kessels, de alsmaar opkomende linksback Gijs Hendriks en een basiskracht in wording: de afgelopen zaterdag pas 18 jaar geworden A-junior Brent Achten. Hoewel hij de jongste van het stel is, speelt Achten als controleur alsof ie al jaren op die plek staat. Bovendien laat hij andere spelers door zijn inbreng duidelijk beter functioneren. Na afloop van de wedstrijd stelde Vullings, duidelijk als altijd: “Ik had liever meer punten in de competitie gehaald”. Maar we hebben vanavond laten zien wat we als team in onze mars hebben. Dit nemen we mee voor de volgende wedstrijden.”

De eerste helft ging nog aardig gelijk op in Vierlingsbeek. Daarin raakte zowel Volharding als de eersteklasser uit Zeilberg het aluminium. Na twintig minuten schoot Vincent Buijssen de bal van buiten het strafschopgebied op techniek via de vingertoppen van ZSV-keeper Leon Thijs tegen de lat. In de rebound had Melvin de Klijn de bal voor het inschieten, maar hij joeg de bal op een paar meter voor het doel hoog over. Later zou De Klijn zijn misser meer dan goed maken. Op het half uur werden de bezoekers uit Zeilberg voor het eerst gevaarlijk. De boomlange spits Maarten Kuunders raakte de paal. Even later moest Volharding-goalie Gerben Wieleman handelend optreden bij een inzet van Thijs Meulendijks. Vlak voor rust lepelde Vincent Buijssen de bal met links over het ZSV-doel.

In de tweede helft was Volharding heer en meester. De Vierlingsbekenaren creëerden heel veel kansen maar het duurde vrij lang voor de roodwitten zich beloonden. Melvin de Klijn werd gestuit door keeper Leon Thijs. Een kopbal van Tom Kessels werd knap uit de kruising gehaald door diezelfde Thijs. Tim Brouwer kopte via de vingertoppen van Thijs tegen de lat. Vincent Buijssen faalde alleen voor de ZSV-keeper. In de 72e minuut kroonde Melvin de Klijn zich tot matchwinnaar. De aanvaller draaide weg van een tegenstander en schoot de bal fraai in de lange hoek: 1-0. Tien minuten later vond De Klijn doelman Thijs op zijn weg na een fraaie steekbal van Brent Achten. Na een eveneens prachtige steekpass van invaller Rens ten Brinke chipte Vincent Buijssen de bal oog-in-oog met Thijs waar hij beter voluit had kunnen afwerken. In de rebound kwam Gijs Hendriks net te laat.

Bij ZSV waren de druiven in de slotfase zuur. In een verder sportieve wedstrijd liet de Zeilbergse invaller Dave Huisman zich gaan en botvierde zijn frustratie op de benen van Volharding-captain Mark Blenckers. Dat gebeurde vlak voor beide dug outs. In het tumult dat daarna ontstond, kreeg behalve Huisman ook Vincent Buijssen van Volharding rood. De rode kaarten waren een smetje op een verder boeiende voetbalavond. Dat vond na afloop ook de uitstekend fluitende scheidsrechter Jan Tempelman, die nota bene op een donderdagavond door de KNVB werd aangesteld terwijl hij helemaal vanuit Dordrecht naar Vierlingsbeek diende te komen.

Nadat de kruitdampen van het opstootje waren opgedroogd schoot de prima spelende Gijs Timmermans -sinds vier wedstrijden basisspeler- de bal met een schitterende volley nog ongenadig hard tegen de onderkant van de lat. Die inzet had een beter lot verdiend, maar helaas voor hem werd het dus geen doelpunt.

Johan Vullings was zeer tevreden over zijn ploeg. De coach constateerde: ”Na rust speelden we prima. We zetten meer druk, waardoor zij moeilijker konden opbouwen. We hadden veel balbezit en creëerden kansen. De overwinning had hoger kunnen uitvallen”.

Voor Volharding begint nu de winterstop. De spelers hebben een kleine twee weken om hun hoofd weer leeg te maken en de accu weer op te laden. Op zaterdag 4 januari 2020 beginnen de roodwitten weer met trainen in de aanloop naar de tweede competitiehelft. In de voorbereiding naar de eerstvolgende competitiewedstrijd op zondag 26 januari 2020, thuis tegen winterkampioen Olympia’18 uit Boxmeer, spelen de Soetendaalbewoners een tweetal oefenduels tegen eersteklassers. Op het eigen kunstgrasveld zijn SV Venray (op dinsdag 14 januari om 20.00 uur) en SV Deurne (op zaterdag 18 januari om 18.00 uur) daarbij te gast.

Het bekertoernooi gaat voor Volharding hoogstwaarschijnlijk verder op zondag 1 maart 2020, ook weer in eigen huis. De tegenstander is nog niet bekend. Op 19 januari 2020 spelen de reserves van UDI’19/Beter Bed en toevallig ook weer ZSV tegen elkaar. De winnaar van dat duel gaat dan met Volharding strijden voor een plek in de laatste zestien van het bekertoernooi. Bij Volharding zullen dan Vincent Buijssen vanwege zijn rode kaart en Tom Kessels door zijn tweede gele kaart in het bekertoernooi niet in actie kunnen komen. Beide spelers kunnen tegen Olympia’18 wel spelen, omdat er een gescheiden strafsysteem geldt voor de competitie en het bekertoernooi.

Klik hier voor het video verslag (bron ZSV TV)

Karakteristieken

scheidsrechter: Jan Tempelaar (Dordrecht)

assistent-scheidsrechters: Jos Mucher en Ahmed Chahid

72e min. 1-0  Melvin de Klijn

toeschouwers: 200

gele kaarten: Tom Kessels en Gijs Hendriks (beiden Volharding); Ruud van der Vrande en Rick Wiersema (beiden ZSV)

rode kaarten: 90. Dave Huisman (ZSV) wegens ernstig gemeen spel

90. Vincent Buijssen (Volharding) onwelvoeglijk taalgebruik na opstootje

 

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Volharding