Techniekbriljanten zijn er ook voor het amateurvoetbal

Pepijn Lijnders bezoekt SV Lottum en legt basis voor Lottum-cultuur

Door Qasim Hakim

LOTTUM - Uitblinken, waarbij de techniek van de voetballer voorop staat. Het is ook de rode draad door de gehele jeugdopleiding van PSV, momenteel Nederlands beste opleidingscentrum voor jeugdvoetballers. Deze voetballertjes moeten zich onderscheiden door middel van hun techniek. De voormalige techniektrainer van de landskampioen uit de lichtstad, Pepijn Lijnders gaf afgelopen vrijdag een clinic met zijn opvolger Jefta Bresser en Volharding-trainer André Cornelissen. De drie waren op bezoek bij SV Lottum. Een vereniging die weliswaar in de kelder van het amateurvoetbal bivakkeert, maar wel ambitieus en gedreven is om het product voetbal te stimuleren binnen de gemeenschap.

‘’Er moet een Lottum-cultuur gaan heersen,’’ is de gedachte van Pepijn Lijnders achter het initiatief dat amateurclubs zich nu kunnen laten begeleiden door techniektrainers van de hoogste orde. Lijnders zal door zijn werkzaamheden in Portugal niet meer aanwezig zijn bij de volgende trainingen, bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar. André Cornelissen is verantwoordelijk voor het organisatorische gedeelte en Jefta Bresser is het aanspreekpunt betreft voetbalinhoudelijke zaken . Er zullen nog vier trainingen volgen. Het is daarna de bedoeling dat de trainers binnen de club de oefenstof zelf gaan hanteren voor hun jeugdspelers. De kinderen krijgen nu dan ook huiswerkopdrachten mee. Lijnders: ‘’Er wordt gewerkt vanuit een PSV-filosofie, maar je kunt het natuurlijk niet met Lottum vergelijken. Je moet het per niveau bekijken. Ze kunnen hiervan leren en de methodes toepassen op hun niveau. Van daaruit ontwikkelt zich een eigen cultuur. In dit geval dus de Lottum-cultuur.’’
Lijnders stelt dus dat de techniek de rode draad is in de ontwikkeling van het kind tot een goede voetballer. ‘’Spelers moeten zich er wel van bewust worden dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun ontwikkeling. De trainer heeft hierin enkel een begeleidende rol. Ze moeten hun spelertjes helpen en hun eigen belang achterwege laten. Alles draait om het kind,’’ beaamt de techniektrainer van FC Porto.
Je kunt er als voetballer niet vroeg genoeg aan beginnen: het verbeteren van je techniek en iedere dag beter willen worden. ‘’Veel spelers in de regio krijgen niet de training die ze zouden moeten krijgen. Wij bieden nu de mogelijkheid om de spelers wel op de juiste manier op te leiden en groot te brengen. De opleiding, die zes trainingen bevat, is de basis van de techniektrainingsfilosofie. Ze moeten geloven in dit proces,’’ weet ook Jefta Bresser. ‘’We willen dan ook alleen met clubs werken die open staan voor onze filosofie en dus tegelijkertijd ambitieus zijn,’’aldus Bresser.
Pepijn Lijnders was de afgelopen vijf jaar werkzaam bij PSV, met name als techniektrainer. Afgelopen zomer verkaste hij naar FC Porto waar hij samenwerkt met de Nederlandse keeperstrainer Wil Coort. Een geweldige uitdaging voor de pas 24-jarige treinador de tecnico uit Broekhuizenvorst.
‘’ FC Porto ziet het nut van de totale visie. Niet als onderdeel, maar als opleidingsfilosofie van 6 tot 20 jaar. Het feit dat er bijna geen jeugdspelers doorbraken is te wijten aan het gebrek aan de absolute ambitie om uitblinkers op te leiden. Voor spelers tot 14 jaar moet alles in het teken staan in het ontwikkelen van alle technische kwaliteiten. Bij elke sessie staat een technische kwaliteit centraal. We combineren ze dan met traptechniek en scoren. De nadruk ligt op het te trainen onderdeel, maar onbewust perfectioneren we nu ook de traptechniek, zowel links als rechts. Spelers moeten elke dag winnen aan individuele kwaliteiten. Elke dag moeten ze de mogelijkheid hebben om zichzelf tot het uiterste te drijven in het domineren van alle technieken. Bij FC Porto passeert een willekeurig talent elke training wel 100 keer zijn tegenstander heen om bij het vijandelijke doel te komen.’’
Voor SV Lottum en alle andere ambitieuze amateurclubs binnen de regio de ultieme  mogelijkheid om de jeugdopleiding een enorme boost te geven. Het ontwikkelen van de individuele kwaliteiten van iedere speler tilt het niveau en de schoonheid van het voetbal omhoog. Resultaat: totaalvoetbal en dat zien we toch het liefst in Nederland.

Voor meer informatie over en aanmeldingen voor de voetbaltechniekclinics kunt u contact opnemen met André Cornelissen: 06-12916927

(Bron: E3-Journaal, woensdag 19 september 2007)

• @rkvvvolharding Voor Volharding 1, zoeken we een tegenstander voor 14e, 16e of 18e januari in Vierlingsbeek op kunstgras.
  • @rkvvvolharding RT @dgsportmaasland: De Klijn zorgt voor stunt Volharding tegen ZSV https://t.co/tM4UZlGjyt
  • @rkvvvolharding Volharding wint met 1-0 van @ZSVZeilberg !
  • @rkvvvolharding RT @ZSVZeilberg: 71' Een ZSV aanval wordt onderbroken door een niet bestrafte overtreding op Thijs Meulendijks en uit de tegenstoot scoort…