Spelregelwijzigingen pupillenvoetbal seizoen 2019/'20

Gepubliceerd op 01 september 2019

Sinds het seizoen 2017/’18 speelt het gehele amateurvoetbal met aangepaste wedstrijdvormen voor pupillen. De wedstrijdvormen zijn aangepast om zo de betrokkenheid van spelers te verhogen en jongens en meiden in een wedstrijdvorm te laten spelen die beter aansluit bij hun ontwikkelingsfase.

De Onder 8 tot en met Onder 10-pupillen spelen op een (bijna) kwart veld (42,5m x 30m) 6 tegen 6 wedstrijden. Deze staan onder leiding van een spelbegeleider die de spelers zoveel mogelijk de ruimte geeft het spel zelf te ontdekken en te spelen. De Onder 11- en Onder 12-pupillen spelen op een (bijna) half veld (64m x 42,5m) 8 tegen 8 wedstrijden. Deze  staan onder leiding van een pupillenscheidsrechter.

Spelplezier

Door op kleinere velden en in kleinere teams te spelen komen kinderen vaker aan de bal en gaan ze meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Het spelen op een kleiner veld sluit bovendien beter aan op de belevingswereld van deze kinderen. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van deze pupillen.

ONDER 7

De KNVB adviseert om mini-pupillen Onder 7 jaar te laten spelen in een 4 tegen 4 wedstrijdvorm op een veldje van 30x20 meter. In deze vorm komen de kinderen veel aan de bal, scoren ze veel en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel.

klik hier voor infographic 4 tegen 4

ONDER 8, 9 EN 10

De pupillen onder 8, onder 9 en onder 10 spelen 6 tegen 6 wedstrijden op een bijna kwart veld (42,5m x 30m).

Spelbegeleider

De scheidsrechter neemt bij deze leeftijdscategorie voortaan de rol aan van spelbegeleider.  Hij of zij beweegt niet in maar langs het veld en geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte het spel zelf te ontdekken. Alleen bij het duidelijk overtreden van de spelregels grijpt de spelbegeleider in en legt deze uit.

Uitslagen en standen

Bij de Onder 8 t/m Onder 10 pupillen worden geen uitslagen en standen meer gepubliceerd. Dit is in lijn met de ontwikkeling van de nieuwe wedstrijdvormen waarbij het draait om het vergroten van het spelplezier van pupillen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen uitkomend in Onder 8 en Onder 9 nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in rangen en standen.

klik hier voor infographic spelregels 6 tegen 6

klik hier voor infographic spelbegeleider 6 tegen 6

klik hier voor infographic sportiviteit

klik hier voor infographic veldindeling

klik hier voor spelregelboekjes pupillenvoetbal

ONDER 11 EN ONDER 12

De Onder 11 en onder 12 pupillen spelen 8 tegen 8-wedstrijden op een bijna half veld (42,5 x 64m). De wedstrijden worden bij deze leeftijdscategorieën geleid door een pupillenscheidsrechter. Vanaf de Onder 11 leeftijdscategorie publiceert de KNVB ook actief uitslagen en ranglijsten.

In tegenstelling tot de Onder 8, 9 en 10 pupillen worden de wedstrijden bij deze leeftijdscategorieën geleid door een pupillenscheidsrechter. Vanaf de Onder 11 leeftijdscategorie publiceert de KNVB ook actief rangen en standen.

klik hier voor infographic spelregels 8 tegen 8

klik hier voor infographic veldindeling

klik hier voor infographic sportiviteit

klik hier voor spelregelboekjes pupillenvoetbal

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER PUPILLENVOETBAL

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over pupillenvoetbal.

Wat is er aangepast ten opzichte van het seizoen 2018/2019?

- Ten opzichte van het seizoen 2018/'19 zijn vanaf het seizoen 2019/'20 enkele spelregels aangepast:

Bij een achterbal mag de keeper of een veldspeler de bal voortaan ook indribbelen;

Bij een hoekschop mag de speler die de hoekschop neemt, ook direct op doel schieten en scoren.

Hoe luiden de spelregels van 6 tegen 6 en 8 tegen 8?

- klik hier voor infographic spelregels 6 tegen 6

- klik hier voor infographic spelregels 8 tegen 8

Hoe is de veldindeling/veldafmeting?

- Het toepassen van de juiste afmetingen van het speelveld is een belangrijk aandachtspunt. Met name de    ‘obstakelvrije’ ruimtes langs de beide zijlijnen worden nog niet overal toegepast. Vanuit praktisch oogpunt   misschien begrijpelijk, maar in het belang van de optimale ontwikkeling en een ‘veilige’ wedstrijdsituatie wel een belangrijke voorwaarde. Daarnaast is de verhouding (lengte x breedte) van het 8 tegen 8 speelveld ongeveer gelijk aan de verhouding van het 11 tegen 11 speelveld. Hierdoor sluit deze veldafmeting ook beter aan bij de latere overstap van deze spelers naar een groot veld.

- klik hier voor infographic veldindeling

Waarom worden er geen uitslagen bijgehouden bij O8, O9 en O10?

De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen zijn ontwikkeld om kinderen nog meer plezier te laten hebben tijdens het voetbal. Het afschaffen van uitslagen en ranglijsten levert hier een bijdrage aan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de tien jaar nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in ranglijsten en standen. Het bijhouden van een competitie en toewerken naar een kampioenschap blijkt vooral van waarde en belang voor trainers, leiders en ouders. Dit kan leiden tot onnodige spanning en druk wat ten koste gaat van het spelplezier van het kind. De KNVB houdt wel de uitslagen bij om teams op het juiste niveau in te delen.

Wat is de rol van de ouder in het pupillenvoetbal?

- klik hier voor rol ouder

Wat is de rol van de trainer/coach in het pupillenvoetbal

- klik hier voor rol trainer/coach

Wat is de rol van de spelbegeleider in het 6 tegen 6?

- klik hier voor flyer rol spelbegeleider