Ik moet voor dreiging zorgen

'Ik moet voor dreiging zorgen'

Vierlingsbekenaar Kristian Michiels heeft basisplaats veroverd bij JVC Cuijk

'Ik moet voor dreiging zorgen'


Door Sander Berends

VIERLINGSBEEK - Voor hetzelfde geld was hij nu schaatser. Maar Kristian Michiels koos voorde voetbalsport. JVC Cuijk is in ieder geval hartstikke blij met die keuze, want de22-jarige Vierlingsbekenaar heeft inmiddels een basisplaats veroverd bij de hoofdklasser.

Kristian Michiels: 'Ik kan nu eenmaal niet stilzitten'.

(Foto: Studio Tom Oosthout)


Voorlopig geniet de aanvaller nog even van de herfstvakantie. "Maar volgende weekmoet ik twee tentamens maken," waarschuwt de vierdejaars HEAO-student CommerciëleEconomie snel. "Eén daarvan is erg zwaar, dus ik moet nog hard leren. Maar het gaatgoed, mijn stages heb ik al achter de rug. Ik heb van mijn opleiding alleen een half jaargemist vanwege de ziekte van Pfeiffer. Maar, omdat ik van het vwo afkwam, mocht ik heteerste half jaar overslaan. Dus ik heb eigenlijk nog niets verloren."

Advies

Zijn volgende examen staat eigenlijk zondag al op het programma wanneer hij met JVC Cuijkafreist naar FC Vinkenslag. Of examen, de nieuweling lijkt inmiddels zeker van eenbasisplaats. "Mijn doel dit seizoen was een plek in de eerste elf veroveren.Natuurlijk het liefst zo snel mogelijk, maar dat het al in de vierde wedstrijd zougebeuren. Nee, dat had ik niet verwacht. De trainer besloot, mede op advies van despelers, te gaan spelen met drie aanvallers. Dat was voor mij een uitkomst." Hijscoorde direct in zijn eerste basisoptreden, tegen SV TOP, maar dat doelpunt werdgeannuleerd vanwege buitenspel. "Ik was iets te gretig. Een beginnersfout noem ikhet. Ik had achter de bal moeten blijven, want ik heb snelheid genoeg." Michielsspeelt dit seizoen als linkerspits. "Ik stond bij VoI- harding ook altijd links- ofrechtsbuiten. Toen ik naar JVC Cuijk ging, wist ik ook dat ik als linkerspits werdgehaald. Ik vind het een leuke positie waar je veel acties kunt maken. Van buitenspelerskan ik ook echt genieten. Van origine ben ik overigens rechtsbenig, maar mijn linker isniet slecht." In de winterstop speelde Volharding met Michiels een oefenwedstrijdtegen Gemert en JVC Cuijk. "We verloren beide keren, maar ik speelde niet slecht.Drie weken later belde Sjaak Hofmans of ik een keer wilde langskomen voor een gesprek. Naeen tweede gesprek heb ik toegezegd! Ik wilde altijd graag in de hoofdklasse spelen. MetVolharding zou die kans klein worden en bij JVC zijn de ambities hoog. Ik vond het weljammer om een vriendenteam achter te laten. Maar ik ben contact blijven houden. Zo ben ikvorige week zondag, na afloop van onze wedstrijd, nog naar de kantine geweest om bij tepraten. Ook ga ik nog regelmatig naar de jeugd kijken." Volgens de Vierlingsbeeksespeler ligt er een groot verschil tussen de eerste klasse en de hoofdklasse. "Hetniveau is hoger, het tempo ook, er wordt slimmer gespeeld en de handelingssnelheid ligthoger. Je krijgt nauwelijks kans om een bal aan te nemen. Maar als aanvaller krijg ik welmeer ruimte. In de eerste klasse loopt er negentig minuten lang een verdediger mee. In dehoofdklasse wordt er aan zoneverdediging gedaan. Ik leer veel. Op de trainingen gevenmedespelers de nodige aanwijzingen. Zo zegt Luuk Maes constant dat ik mijn hoofd omhoogmoet houden wanneer ik in balbezit ben. Daar heeft ie gelijk in. Na een actie ga ikmeestal pas ter hoogte van de achterlijn kijken hoe ik de bal voor ga krijgen. Ik moet ookin andere situaties simpeler spelen," benadrukt een kritische Michiels.

IJs

Volgens vader Toon, ploegleider en sponsor van een landelijke marathonploeg, was Kristiannu een schaatser geweest als hij in het noorden van het land was geboren. "En volgenshem zou ik nu ook A-rijder zijn in het marathonschaatsen. Of dat klopt, kan ik moeilijkbeoordelen," aldus de jongste Michiels. Maar op zijn dertiende koos hij voor de bal."Voor die tijd stond ik drie dagen in de week op het ijs in Grefrath en drie dagen inde week op het voetbalveld. In de zomer ging ik nog skeeleren en fietsen om in conditie teblijven voor het schaatsen, want ik deed ook aan wedstrijden mee. Toen ik in de brugklaszat, moest ik een keuze maken. Voetbal is een teamsport en daar kon ik mijn energie beterkwijt." Al blijft het daar niet bij. "In de winter- en zomerstop schrijf ik mealtijd wel in voor een paar trimlopen. Ik kan nu eenmaal niet stil zitten. Ik loop dan devijf kilometer, langer is niet goed voor een voetballer. Mijn PR? Iets van 18minuten."
"In de jeugd kon ik al eens naar De Treffers, maar dat vond ik geen verbetering. Wespeelden in dezelfde klasse. Met Volharding heb ik in de B-jeugd tegen verschillendebetaald voetbalclubs gespeeld. We hadden een goed team, maar toch kregen we telkens vijftot zes goals om de oren. We degradeerden ook," om daar snel aan toe te voegen."Maar het jaar daarop werden we alweer kampioen." Twee jaar later herhaalde hijdie prestatie met de A-jeugd. "En we zijn met een team van de D-jeugd tweede gewordenin het TROS-programma 'De Bal Is Rond'. Moesten we drie dagen voor opnamen naarHarderwijk. De videobanden liggen hier nog." Maar veel behoefte om die beelden terugte zien, heeft hij niet. Hij kijkt liever naar het huidige voetbal. Zo stond de beeldbuisin de huiskamer van de familie Michiels afgesteld op RTL5, waar rechtstreeks de Duitsewedstrijd Hansa Rostock-Bayern München werd uitgezonden. Vrij snel werd de uitknopingedrukt. "Anders leidt me dat alleen maar af." Een goal voor zijn nieuwe clubheeft hij nog niet gemaakt. "Maar daarvoor ben ik ook niet verantwoordelijk. Ik benniet zo'n afmaker. Ik moet juist zorgen voor dreiging, ruimte creëren voor anderen."Misschien dat het zondag toch lukt, wanneer de uitbeurt bij FC Vinkenslag op het programmastaat. "Naar zulke wedstrijden kijk ik echt uit. Spelen tegen clubs met een historieen een naam. Ik las altijd al iedere maandag in de krant de wedstrijdverslagen van dehoofdklasse. Wat het wordt? Iedereen kan in deze klasse van iedereen winnen. We zienwel."

(Uit Boxmeers Weekblad, woensdag 23 oktober 2002)


« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

  • @rkvvvolharding RT @SVDeurne: ⚽️🔜| ѕcнeмa voor ĸoмende weĸen! @RKVV_Erp @rkvvvolharding @Vianen_Vooruit @Sparta25 @GSV28 @RKSVMierloHout1 @NWCAsten @ZSVZe…
  • @rkvvvolharding RT @DominiquePichel: Ook het amateurvoetbal is 'los'. @SSS18Overloon is gisteren gestart, @Vianen_Vooruit vandaag. Eerste training @bsvolym…
  • @rkvvvolharding RT @Kliksport1: Mega interview met Johan Vullings trainer van @rkvvvolharding https://t.co/y42JSPJ5WD
  • @rkvvvolharding RT @DominiquePichel: Districtsbeker: @rkvvvolharding tegen oude trainer @Coelen80, rivaal @SSS18Overloon naar Maastricht en @bsvolympia18 t…

Volg Volharding