Het is jammer dat dé derby een derby is

BURENSTRIJD SSS’18 en Volharding blijven steken op 1-1

OVERLOON – De tweedeklassers SSS’18 uit Overloon en Volharding uit Vierlingsbeek gingen elkaar gistermiddag weer eens vol overgave te lijf. Het resultaat van een matige pot: 1-1.

Door Dick Teunen

Het Overloonse SSS’18? Goeie ploeg. IJzersterke defensie –met name het centrum staat als een huis- en een middenveld met voetballend vermogen; Wout Janssen bijvoorbeeld. En voorin hebben ze daar in Overloon in de persoon van Stan van Raaij een echte goalgetter lopen.

Volharding dan. Aardig, jeugdig team. Draait nog niet echt lekker, maar de kwaliteit is aanwezig. Bikkelaars achterin, werkpaarden en baltovenaars op het middenveld, rappe vleugelspitsen. Goede combinatie.

Wedstrijden van SSS en duels van Volharding zijn doorgaans het aanzien meer dan waard. Maar wedstrijden tussen SSS en Volharding niet. Op een of andere manier lukt het de voetballers uit Overloon en Vierlingsbeek niet om de knop om half drie om te schakelen. Om gewoon te gaan voetballen.

De onderlinge rivaliteit is dusdanig groot dat die de voetballers als het ware verlamt. Dat bewijzen de tweedeklassers ook gistermiddag. In de eerste helft is het Volharding dat niet thuis geeft. De roodbroeken komen er eigenlijk helemaal niet aan te pas. Alsof ze toeschouwer zijn bij hun eigen wedstrijd, laten ze zich overrompelen door de fysiek sterke Overloonse ploeg.

Na de pauze –ongetwijfeld heeft het inbrengen van Dave Hendriks, die de schier onzichtbare Mark Blenckers vervangt, daar iets mee te maken- zijn de rollen omgedraaid en is het Volharding dat de baas is.

Maar goed voetbal? Nee. Dat is het jammere van dé derby. Dat het een derby is. En dat –zo is inmiddels wel gebleken- heeft een soort verdovend effect op sommige spelers. Niet op Nermin Hamzic overigens. De voetballer uit Maashees, die sinds kort in Roermond woont vanwege zijn werk, laat zich flink gelden op het middenveld. Voor hem is de derby als een dosis Red Bull. Hij deelt uit en incasseert. Sportief, zoals dat hoort. En staat na afloop in alle rust een bakkie koffie te drinken. Misschien, fluisteren sommige Volharding-volgers, gaat Hamzic wel in Roermond spelen. En misschien, kan dat worden geconcludeerd, heeft de flankspeler dan wel zijn laatste ‘opperderby’ achter de rug. Hoewel hij nog niet weet wat de toekomst brengt op voetbalgebied, kan de Brabander zich daar niet druk om maken. “Dit is nooit mijn favoriete wedstrijd geweest”, zegt hij. “Er zit veel te veel spanning op. Daardoor kom je op de een of andere manier altijd uit op vechtvoetbal, schoppen… Maar ik heb wel genoten, hoor. Jawel…Het is toch mooi dat het weer zo druk is.”

“Maar dé derby verdient betere weersomstandigheden”, zegt aanvoerder Paul Janssen van SSS. Samen met zijn achternaamgenoot Rob speelt hij een bijna-perfecte wedstrijd. Natuurlijk: het spel van de twee Tim Bakens look-a-likes ziet er lang niet altijd fraai uit. Maar ze staan altijd op de goede plaats, winnen alle kopduels die ze aangaan –ook de lange aanvaller Jasper van Elferen van Volharding heeft niets in te brengen tegen de Overloonse luchtmacht- en werken de bal altijd zakelijk weg. Geen goede afspeelopties? Dan gaat de bal hard naar voren. Of over de zijlijn. Als dat vod maar weg is. Het mag dan geen lust voor het oog zijn, die speelwijze; het is wel verdedigen zoals het moet. ‘Verdedigen: proberen een aanval af te slaan.’ Dat is wat Van Dale zegt over dat woord. En dat is precies wat de Janssen’s doen. Aanvallen afslaan.

Dat gaat heel lang goed. Maar in de 81e minuut, als Volharding eindelijk in de gaten lijkt te hebben dat de Twin Towers van SSS door de lucht niet te kloppen zijn, valt de gelijkmaker. Invaller Hendriks zet voor, de bal komt voor de voeten van Chris van Duijnhoven. Hij mikt de bal in de hoek van het doel: 1-1. “Ik was benieuwd hoe we uit de winterstop zouden komen”, zegt captain Janssen. “We hebben het vandaag goed gedaan. Al vind ik dat we die voorsprong niet hadden mogen weggeven.” Die voorsprong komt er na een half uur. Mooie goal, trouwens. Van Raaij zet voor, Luc Janssen wipt de bal achter zijn standbeen langs naar Koen van Bree en die verschalkt de prima keepende Pierre van Lin: 1-0.

Hamzic denkt even na. De derby. Zijn laatste? “Als wij promoveren naar de eerste klasse, blijf ik bij Volharding.”

(Bron: De Gelderlander, maandag 25 januari 2010)

• @rkvvvolharding Voor Volharding 1, zoeken we een tegenstander voor 14e, 16e of 18e januari in Vierlingsbeek op kunstgras.
  • @rkvvvolharding RT @dgsportmaasland: De Klijn zorgt voor stunt Volharding tegen ZSV https://t.co/tM4UZlGjyt
  • @rkvvvolharding Volharding wint met 1-0 van @ZSVZeilberg !
  • @rkvvvolharding RT @ZSVZeilberg: 71' Een ZSV aanval wordt onderbroken door een niet bestrafte overtreding op Thijs Meulendijks en uit de tegenstoot scoort…