Derbydag blijft eentonig

Gepubliceerd op 03 december 2018

Volharding versloeg SSS’18 voor het laatst op 1 september 2012. Gistermiddag werd in Vierlingsbeek voor de negende keer in de geschiedenis verloren van de aartsrivaal: 1-3. Op 21 april 2019 volgt de zoveelste herkansing.

Een Brabantse burenruzie die alleen in Limburg en Gelderland breed wordt uitgemeten. Dat is Volharding-SSS’18. ,,In Vierlingsbeek en Overloon zijn ze óf geabonneerd op de De Limburger óf De Gelderlander’’, legt Herman Denen uit. Het erelid van Volharding vertelt dat het vandaag de negentiende editie van Volharding-SSS en vice versa is. ,,De derby leeft niet meer zoals voorheen. We hebben nu al zo vaak tegen elkaar gespeeld. Ik verwacht vandaag niet veel publiek.’’ Niet veel publiek wilt toch nog altijd zeggen dat er ruim vijfhonderd toeschouwers op de derby in Vierlingsbeek afkomen, die moet concurreren met Feyenoord-PSV op deze zondagmiddag 2 december. Daarnaast zorgt het regenweer er voor dat mensen thuisblijven of in de kantine van sportpark Soetendaal de wedstrijd tussen de Kuipclub en de kampioen van Nederland gaan bekijken.

De Bekenaren wachten inmiddels al ruim zes jaar op een overwinning tegen SSS. ,,We wonnen voor het laatst op 1 september 2012 van SSS. Dat was met 2-3. In totaal hebben we vier keer gewonnen, zes keer gelijkgespeeld en acht keer verloren’’, vertelt Denen die naast erelid van de tweedeklasser tevens als wandelende encyclopedie fungeert. Ook Denen is overigens een groot PSV-fan, maar zijn hart klopt toch net iets harder voor Volharding. Steevast neemt hij plaats naast de dug-out waarin tegenwoordig Johan Vullings zit als hoofdtrainer. De Horster coach heeft afgelopen week zijn contract met een jaar verlengd. Denen vult aan: ,,Met een optie voor nog één seizoen. Dat doen we anders nooit.’’ Duidelijk, in Vierlingsbeek zijn ze tevreden over Vullings die de laatste drie wedstrijden won met zijn ploeg en daardoor naar de tweede plaats is gestegen in de tweede klasse H. Gezien de huidige vorm is Volharding de favoriet tegen nummer drie SSS, ondanks de belabberde geschiedenis. Een wedstrijd als deze is echter er eentje die op zichzelf staat.

Dat blijkt na 26 minuten als SSS comfortabel aan de leiding gaat met 0-2 door twee treffers van Koen Voesten. ,,Anti-voetbal’’, wordt er meerdere malen geroepen door gefrustreerde aanhangers van de thuisploeg. SSS is een fysiek sterke ploeg die veelvuldig de lange bal hanteert en vervolgens op de tweede bal. Toch speelt de beste voetballer van het veld in het geelzwart: Frits Lucassen. De man die alle vrijheid krijgt van het slap spelende Volharding. De ploeg van Vullings heeft geen antwoord. Ze weten het gewoon niet. Het moment tussen de Volharding-ploeggenoten Tom Kessels en Mark Blenckers na een uur spelen is dan ook typerend. Als de centrale verdediger opstaat na een blessure en zijn positie weer wil innemen loopt hij aanvoerder Blenckers in de weg op het moment dat hij een bal naar voren wil schieten. Gelach vanaf de SSS-bank blijft natuurlijk niet uit. Blenckers schiet twee minuten later weliswaar een vrije trap prachtig achter SSS-doelman Thomas Massop, maar uiteindelijk lachen de mannen uit Overloon weer het laatst door een treffer Koen van Bree: 1-3. Het is steeds weer hetzelfde liedje. ,,We moeten toch echt wat anders gaan verzinnen om die gasten eens keer te verslaan’’, moppert Denen. Inmiddels heeft hij nog te horen gekregen dat PSV heeft verloren van Feyenoord. En dan woont hij tegenwoordig ook nog eens in Overloon. ,,Nou, dit is me een topzondag.’’ Op 21 april staat de volgende herkansing op het programma. In de woonplaats van Herman Denen.

VOLHARDING-SSS’18 1-3
14. Koen Voesten 1-0,
26.Koen Voesten 0-2,
65. Mark Blenckers 1-2,
88. Koen van Bree 1-3.
Scheidsrechter: Van Dongen. Toeschouwers: 500.

Bron: De Limburger / Qasim Hakim - 3 december 2018