• Festilent – Volharding BEKER (3-0) 3-1

  17 dec 2023
 • ZEELAND – De ene zondag is de andere niet. Was het vorige week nog pure euforie voor eersteklasser Volharding na de competitiewinst bij koploper Susteren, vandaag eindigde de laatste wedstrijd voor de winterstop in mineur voor de roodwitten. De ploeg van trainer Jan Pruijn blameerde zich namelijk in het bekertoernooi door in Zeeland op bezoek bij derdeklasser Festilent met 3-1 onderuit te gaan. Op de overwinning van de nummer tien in de 3e klasse D viel heel weinig af te dingen. Het team van de afscheid nemende trainer Tom Jacobs (34) steeg ver boven zichzelf uit en zegevierde dik verdiend. Bij Volharding leek het ventiel na de zege op Susteren compleet te zijn leeg gelopen.

  Het in de competitie zeer open en aanvallend spelende Festilent (na elf duels 28 goals voor en 30 tegen, red.) had tegen Volharding begrijpelijkerwijze voor een meer behoudende speelstijl gekozen. Het ten opzichte van vorige week behoorlijk gewijzigde Volharding had daar geen antwoord op. Zonder de geblesseerde captain Mark Blenckers en de geschorste Tim Martens slaagde Volharding er niet in om ook maar een opening te creëren, laat staan kansen. Bovendien speelden de Bekenaren slordig en futloos. De trotse nummer twee van de eerste klasse F leek de bekerwedstrijd tegen Festilent te zien als een hinderlijk tussendoortje zo vlak voor de winterstop.

  Festilent acteerde vanmiddag zeer slim. Op het moment dat Volharding balverlies leed kwamen de Zeelanders er snel en gevaarlijk uit. In de eerste twintig minuten schoten achtereenvolgens Daan Manders, Daan van Son en Hidden van Dongen bij uitbraken naast namens de gastheren. Tussendoor verdween een inzet van Stef van Dijck aan de andere kant via een Festilent-verdediger langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Een schot van heel ver van aanvoerder Tom Kessels en een slap schot van Sam Janssen, dat was het wel wat Volharding in het vervolg liet zien. In de 28e minuut kwam de thuisploeg verdiend op voorsprong. De treffer van linksback Jasper van den Berg was van grote schoonheid. Hij verschalkte de kansloze Volharding-keeper Bono Barten met een fantastische lob: 1-0. Twee minuten later verdubbelde Daan van Son de score voor Festilent na enorm slap verdedigen aan Volharding-zijde: 2-0. Aan de overzijde was Sven Jenniskens via een Zeelandse verdediger dicht bij een goal en mikt Vincent Buijssen een vrije trap via de lat over. Een minuut voor de rust werd de situatie er voor Volharding nog gênanter op. Na een reeks missers in de defensie zorgde Bram Geurts voor 3-0.

  In de tweede helft parkeerde Festilent nog nadrukkelijker de bus. Op enig moment stond de thuisploeg met elf man in het eigen vijfmeter gebied. Volharding miste de creativiteit en het vernuft, er was eenvoudigweg geen doorkomen aan voor de roodwitten. Sterker nog, Festilent bleef de in de counter de gevaarlijkste ploeg op het veld. Zo zag Bram Geurts Bono Barten te ver voor zijn doel staan, maar Barten kon de inzet van Geurts nog net tot corner verwerken. Barten moest daarna nog een keer ingrijpen op een knal van Geurts. Stef van Dijck moest zijn doelman nog een keer assisteren, door een bal van de lijn te halen. Aan de andere kant schoot Joop Daniëls in het zijnet en verwerkte Festilent-doelman Nick van der Horst een vrije trap van Vincent Buijssen tot hoekschop. In de voorlaatste minuut slaagde Volharding er zowaar nog in om de eretreffer te maken. Op aangeven van Joop Daniëls gleed Sven Jenniskens de bal binnen: 3-1. In de extra tijd raakte invaller Jeroen Disveld namens de gastheren nog de lat, waardoor het bij 3-1 bleef en Volharding met het schaamrood op de kaken sportpark De Bundel in Zeeland verliet.

  Behalve het verlies van vanmiddag waren er nog een paar tegenvallers voor Volharding. Sam Janssen moest met ademhalingsproblemen van het veld en ook captain Tom Kessels haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij bleef met zijn enkel in het gras hangen. Gelukkig hebben beide spelers ruim de tijd om te herstellen. Pas op zondag 21 januari 2024 wordt de competitie immers weer hervat. Waarschijnlijk zijn dan ook de nu nog geblesseerden Mark Blenckers en Rens ten Brinke weer van de partij.

  Karakteristieken
  scheidsrechter: Frank Engelen (Belfeld)
  28e min. 1-0 Jasper van den Berg
  30e min. 2-0 Daan van Son
  44e min. 3-0 Bram Geurts
  89e min. 3-1 Sven Jenniskens
  toeschouwers: 150
  gele kaarten: Sven Jenniskens en Marco Daniëls (beiden Volharding)
  Opstelling Volharding: Bono Barten; Stef van Dijck (69. Jens Biersteker), Nino Janssen, Tom Kessels, Lars van Treek; Sam Janssen (79. Daan van Rhee), Sven Jenniskens, Marco Daniëls; Sharif Tah (79. Rick Maassen), Joop Daniëls, Vincent Buijssen (79. Steven Wassenaar)