• EVVC - Volharding (1-0) 3-1

  16 feb 2020
 • VINKEL – Volharding ging vanmiddag in Vinkel met 3-1 onderuit tegen de nummer drie in de stand EVVC. Door de stormachtige wind was het in Vinkel grotendeels een parodie op voetbal en viel er eigenlijk nauwelijks te voetballen.

  De KNVB staat voor fair play, maar daar was vandaag van alles op aan te merken. Vorige week werd er één lijn getrokken door de voetbalbond door en bloc het complete voetbalprogramma bij zowel profs als amateurs te schrappen. Iedereen kon de beslissing van de KNVB billijken: voetbal wordt immers gespeeld voor publiek en die moeten veilig kunnen kijken en genieten van het spelletje. Deze zondag kwam de KNVB niet in actie en liet het de keuze -over het al dan niet doorgaan- aan de clubs dan wel de scheidsrechters. In de tweede klasse H werden daardoor een drietal duels afgelast door de verenigingen, waarbij twee van die drie thuisclubs in het bezit zijn van kunstgras (!). Daar kan normaliter altijd op gevoetbald worden, alleen bij een laagje sneeuw is een dergelijke ondergrond onbespeelbaar. Een bijzonder vreemde gang van zaken derhalve.

  Volharding moest in een troosteloze ambiance wel aan de bak in Vinkel waar dat eigenlijk niet te doen was. De bal bleef niet stil liggen bij standaardsituaties en het leder vloog werkelijk alle kanten op. Beide ploegen slaagden er niet in om de bal meer dan twee keer in de ploeg te houden. Ook invaller scheidsrechter Frank Engelen uit Belfeld (hij werd ’s morgens nog opgetrommeld vanwege ziekte bij de oorspronkelijk aangestelde arbiter Mohamed Azarfane, red.)voelde zich niet geroepen om de wedstrijd alsnog af te blazen. Iets wat zijn collega Robbert de Graaf vorig jaar in Schaijk tegen DAW wel deed, onder zeer vergelijkbare omstandigheden. Onder deze omstandigheden is het werkelijk voor niemand leuk om een potje voetbal te spelen en lijkt het meer op een loterij.

  EVVC weet –net als alle andere teams in de tweede klasse H inmiddels- dat Volharding al het hele seizoen zeer veel personele problemen heeft en wilde daarom heel graag spelen. Mede ook door de rentree van de geslepen aanvoerder Gerwin van den Boom, die zich al jarenlang ontpopt als een grote plaaggeest voor de Vierlingsbekenaren. Naast de stormachtige wind, was het hobbelige en zware veld ook al niet in het voordeel van Volharding.

  Met de 19-jarige debutant Rens ten Brinke in de basis op het middenveld voor de geschorste Rens van Lanen begon Volharding aan een schier onmogelijke opgave tegen het fysiek sterke EVVC. De opportunistisch spelende ploeg van trainer Antwan van Rijn leek op voorhand zeker in het voordeel onder deze zware omstandigheden. Kansen waren schaars in de eerste helft. Een vrije trap van Mark Blenckers van net over de middenlijn, vloog in de 20e minuut maar net over de kruising van EVVC-goalie Dilan Heurkens. Zes minuten laten kopte Marc van Wanrooij aan de andere kant een indraaiende voorzet van Gerwin van den Boom rakelings over en naast. Weer tien minuten later werd Melvin de Klijn ternauwernood gestuit door de Vinkelse defensie. Ondertussen drukte de zwakke leidsman Engelen ook zijn stempel op de wedstrijd. De arbiter floot werkelijk de hele wedstrijd kapot door voor ieder wissewasje een vrije trap te geven, nota bene in een sportief duel. Het kijkspel was door de abnormale omstandigheden al nauwelijks het aanzien waard, maar het optreden van Engelen maakte het nog een graadje erger. Zo kreeg Volharding-middenvelder Brent Achten een gele prent, omdat hij aan de leidsman vroeg of ie wat minder wilde fluiten voor futiliteiten. Dat kon de ‘scheids’ niet waarderen. Op slag van rust kwam de thuisploeg op voorsprong. Onvoldoende ingrijpen van linksback Thomas Rijn werd genadeloos afgestraft door wie anders dan Gerwin van den Boom: 1-0. In de directe tegenaanval werd een volley van Mark Blenckers knap gered door doelman Heurkens.

  Direct na de thee eiste arbiter Engelen wederom de aandacht op. Melvin de Klijn scoorde de gelijkmaker, maar tot afgrijzen van Volharding gaf Engelen een vrije trap aan de bezoekers. Hij zou reeds gefloten hebben en daarom paste hij de voordeelregel niet toe. De toegekende vrije schop werd door Mark Blenckers op de paal gemikt. Het bleek een bepalende beslissing van Engelen, want twee minuten later stond het 2-0 in plaats van 1-1. Volharding-goalie Roel van Rens werd mede door de sterke wind verrast door Marc van Wanrooij: 2-0. Volharding raapte alle moed bij elkaar en probeerde er toch nog wat van te maken, maar het zat allerminst mee. Een inzet van Tim Michiels werd op miraculeuze wijze tot corner verwerkt door Dilan Heurkens. Een kopbal van Nino Janssen werd van de lijn gehaald en de rebound van Tom Kessels werd tegen zijn medespeler Tim Martens aan geschoten. Aan de andere kant faalde Marc van Wanrooij bij een Vinkelse uitval alleen voor Roel van Rens. Een kwartier voor tijd viel toch de aansluitingstreffer. Een voorzet van Melvin de Klijn werd door Tim Michiels -via een Vinkelse verdediger- binnen gewerkt: 2-1. Het was voor de pas 18-jarige Michiels zijn derde treffer in de laatste drie duels. Tien minuten voor tijd liepen de emoties bij Volharding-trainer Johan Vullings zo hoog op over het inconsequent fluiten van arbiter Engelen, dat de leidsman Vullings met rood wegstuurde hoewel hij geen onwelvoeglijke taal bezigde. In de extra tijd deed de wind ook nog een keer opzichtig een duit in het zakje. De uittrap van Roel van Rens waaide letterlijk helemaal terug en kwam voor de voeten van Gerwin van den Boom, die de eindstand bepaalde op 3-1.

  Na de carnaval zal Volharding waarschijnlijk voorlopig geen last meer hebben van al dan niet af te gelasten wedstrijden. De roodwitten spelen dan immers drie thuiswedstrijden achter elkaar. Of er moet weer een stormachtige zondag tussen zitten, zodat men wellicht zelf kan overwegen om de wedstrijd op kunstgras (!) te cancelen. Als de KNVB tenminste zijn verantwoordelijkheid niet neemt, zoals het vandaag -net als vorige week- wel had moeten doen! Volharding is de grote verliezer van vandaag. Alle concurrenten onderin kwamen vandaag niet in actie. De Bekenaren wel en ze verloren. De roodwitten staan nu voorlaatste en hebben nu de meeste verliespunten van de hele tweede klasse H.

  Karakteristieken

  scheidsrechter: Frank Engelen (Belfeld)

  45e min. 1-0 Gerwin van den Boom
  54e min. 2-0 Marc van Wanrooij
  76e min. 2-1 Tim Michiels
  93e min. 3-1 Gerwin van den Boom

  toeschouwers: 100

  gele kaarten: Gerwin van den Boom, René van Santvoort, Joris van der Doelen en Roel Bouwens (allen EVVC); Lars van Treek en Brent Achten (beiden Volharding)

  rode kaart: 80. Johan Vullings (trainer Volharding) vanwege aanmerkingen op de leiding

  Opstelling Volharding: Roel van Rens; Lars van Treek (73. Kas van den Bosch), Nino Janssen, Tom Kessels, Thomas Rijn; Brent Achten, Mark Blenckers, Rens ten Brinke (63. Gijs Timmermans); Melvin de Klijn, Tim Michiels, Rick Tissen (63. Tim Martens)