Historie

Volharding, opgericht 14 juli 1914, is de oudste voetbalvereniging in het Land van Cuijk. De club uit het Noord-Brabantse Vierlingsbeek heeft rood-wit als clubkleuren.

Het kampioensteam van Volharding tijdens de naoorlogse periode.Wordt vaak in jubileumboeken van voetbalverenigingen gesproken over een bewogen geschiedenis, bij Volharding is daar geen sprake van. Bestuurscrisissen zijn de club vreemd. Moeite om de club overeind te houden kende en kent men niet. De leden voelen zich happy bij hun Volharding. Dat wil echter geenszins zeggen dat Volharding maar voort gekabbeld heeft op de golven. In tegendeel, Volharding leeft wel degelijk. Immers van een klein onbeduidend clubje met 29 leden in 1929 en slechts één elftal is men uitgegroeid tot een vereniging van thans 635 leden, met 6 senioren teams, 3 damesteams, 1 veteranenteam en 23 jeugdteams. Tot in het midden der vijftiger jaren was Volharding nog louter een Vierlingsbeekse aangelegenheid. Nadien werden ook de dorpen Maashees, Groeningen en Vortum Mullem steeds nadrukkelijker bij Volharding betrokken.

In 1962 bereikte Volharding 1 de derde klasse: Staand van l. naar r.: Jeu Wyers, Jan Stevens, Rinie Peeters, Piet Verhoeven, Wim Verhoeven, Frans Stevens, Wim Koelen. Knielend van l. naar r.: Toon Baltissen, Piet van Rens, Frans Verhoeven Azn., Henk Nog later, ongeveer begin jaren 70, maakten steeds meer regionale eerste elftal spelers hun opwachting bij de roodwitten. Werd men in 1963 nog met louter eigen spelers voor het eerst in de geschiedenis tweedeklasser, 18 jaar later op 23 mei 1981 werd de eerste klasse bereikt na een heroïsch duel met Venlosche Boys op sportpark de Wieën in Venray. 3.500 toeschouwers bezochten dit duel. Het doelpunt werd gemaakt door een regionale speler, namelijk Jan Cremers uit Mill. Er werd vier dagen nagenoeg aan een stuk door gefeest. Toch was men in 1964 ook heel erg dicht bij de eerste klasse, maar in Tegelen werd op bezoek bij Tiglieja de laatste competitiewedstrijd met 5-4 verloren voor 5.00 toeschouwers. Hiermee werd de opmars van de vierde naar de eerste klasse gestuit. Vanaf 1981 werd het eerste team van Volharding 6 maal kampioen, promoveerde men een keer via de nacompetitie, werd men een keer districtsbeker winnaar (1994) en nam men een keer deel aan de strijd om de Amstelcup. Een keer speelde men nacompetitie zonder promotie en werd er 5 maal gedegradeerd.

Een kampioensfeest van Volharding in vroegere tijden

Een andere niet meer weg te denken tak bij Volharding is de jeugdafdeling welke nog steeds groeit en bloeit. Er werd vrij laat gestart met jeugdvoetbal in Vierlingsbeek, zo rond 1950. Daarna weer enkele jaren niet, om in 1954 definitief van start te gaan met 2 jeugdelftallen. Vele, vele prijzen werden behaald, waaronder Limburgs kampioen 4-tegen-4, Limburgs kampioen met de D-jeugd en winnaar van de bisschopsbeker met de C- en B-jeugd. Komend seizoen speelt het eerste A-elftal weer in de hoofdklasse na promotie via de nacompetitie , het eerste B-elftal eveneens hoofdklasse, het eerste C-elftal promoveerde via een beslissingswedstrijd naar de landelijke 3e divisie ook het eerst D-elftal speelt in de landelijke 3e divisie. Nadat begin jaren 90 de jeugdafdeling van V.V. Holthees opging in de Volharding jeugd, werd in 1996 ook hier het vizier naar de jeugd uit de regio verlegd. Hetgeen inhoudt dat er momenteel een 20-tal spelers uit de regio de rood-witte kleuren dragen.

Accomodatie

Volharding leden graven zelf de sleuven voor de verlichting van het vierde veldVoor wat betreft de accommodatie mag Volharding wedijveren met de fraaiste sportparken welke er in Nederland bij de amateurs te vinden zijn. In 1963 werd het huidige sportpark Soetendaal betrokken. Aanvankelijk had dit sportpark twee velden en trainde men nog op het voormalige speelveld. In 1970 werd Soetendaal uitgebreid met een derde veld en werd het tweede veld van verlichting voorzien. In 1978 kwam er weer een veld bij en zo werd geleidelijk aan uitgebreid tot de grootte van drie speelvelden, twee trainingsvelden en een trainingshoek ter grootte van een half speelveld. Momenteel zijn drie velden van verlichting voorzien. De grootste stap voorwaarts werd toch gemaakt in 1996, toen de bestaande gebouwen -inclusief de "Engels" aandoende tribune- werden gesloopt en het geheel werd vervangen door een totaal nieuw gebouw met een stadionachtige uitstraling.

Het prachtige sportpark Soetendaal werd steeds verder uitgebreid met velden en kleedlokalen. Momenteel beschikt men over 12 kleedlokalen welke sedert 2007 gedeeld worden met korfbalvereniging  DES.  Ook leverde Volharding een trainingsveld in aan DES, welke hun veld moesten inleveren voor nieuwbouw. Volharding kreeg daarvoor een compleet nieuw veld meet verlichting terug. Een perceel landbouwgrond  achter het hoofdveld gelegen werd omgetoverd tot een trainings- annex speelveld ter grootte van 1,75 hectare, zodat sportpark Soetendaal momenteel 8,50 hectare groot is. Een sportpark dat geheel in eigen beheer wordt onderhouden. Van voormalige kleedlokalen van zowel DES als Volharding zijn uitstekende materiaalbergingen gemaakt. Na het groots gevierde eeuwfeest in 2014 is het gras op het hoofdveld vervangen door kunstgras en dat heeft voor grote tevredenheid gezorgd, verenigingsbreed.

In 2001 bereikte Volharding de bekerfinale. Op het veld van Groene Ster werd helaas van Panningen verloren na verlenging en strafschoppen. Volharding 1 werd op tweede Pinksterdag 16 mei 2016 na zestien jaar eindelijk weer eens kampioen in de tweede klasse H. Het kampioenschap zorgde voor een enorme ontlading en werd uitbundig gevierd. Echter na 1 seizoen volgende er alweer degradatie naar de 2e klasse.. Het seizoen 2018-2019 wordt  het zesenvijftigste seizoen dat Volharding niet lager speelt dan de 2e klasse. Voor een dorpsclub als Volharding voorwaar een mijlpaal om trots op te zijn.

Aantal teams

Bij het ingaan van het seizoen 2019 - 2020 zal Volharding starten met: 

7x seniorenteams
2x vrouwenteams
1x veteranenteam
1x veterinnenteam (VR30+)
2x JO19 teams
3x JO17 teams
3x JO15 teams
1x MO15 team
2x JO13 teams
1x MO13 team
1x JO12 team
4x JO11 teams
2x JO9 teams
1x JO8 teams
1x JO7 team

Bij de JO17 en JO15 teams werkt Volharding samen met vv Sambeek

 

 

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Volharding