Volharding - Geldrop (1-1) 2-3

Gepubliceerd op 18 september 2016

Karakteristieken

scheidsrechter: M.L.M. Theelen (Roermond)

assistent-scheidsrechters: G.M.M.H. Linne (Maastricht) en A.D. Kloekke (Heerlen)

20e min. 0-1  Melvin Rijkers

30e min. 1-1  Joep Beurskens

48e min. 2-1  Jip Verstegen

89e min. 2-2  Nick Kuylaars (pen.)

93e min. 2-3  Sidney Gakpo

toeschouwers: 250

gele kaarten: Wouter Evers (Volharding); Joep van Vroenhoven en Melvin Rijkers (beiden Geldrop)

Opstelling Volharding: Job Vullings; Jeroen Schepens, Roel Gerrits, Tom Kessels, Patrick van Kempen; Wouter Evers, Joep Beurskens, Jip Verstegen (72. Sam Litjens); Tim Brouwer, Mark Blenckers, Marc van Rens (57. Rik Thissen)

VIERLINGSBEEK – Volharding leed vanmiddag haar eerste nederlaag in de eerste klasse D. In eigen huis gingen de roodwitten in de slotfase onderuit tegen Geldrop: 2-3. De emoties liepen aan het eind van de wedstrijd hoog op in Vierlingsbeek. De thuisclub voelde zich terecht bestolen. Een minuut voor tijd gaf scheidsrechter Theelen uit Roermond een onbegrijpelijke penalty. De leidsman zag een handsbal van linksback Patrick van Kempen, maar die kreeg de bal ‘gewoon’ op zijn borst, zoals ook Geldrop-spelers naderhand toegaven terwijl ze op het moment suprème nog massaal appelleerden (hun goed recht natuurlijk). Arbiter Theelen reageerde daar opzichtig op en gaf de geclaimde strafschop. Dat de Vierlingsbekenaren het duel daarna ook nog helemaal weggaven, mochten ze zich wel zelf aanrekenen. Men bleef te lang hangen in het onrecht, waardoor Sidney Gakpo ruim in de extra tijd Geldrop ook nog de winst bezorgde.

Dat Volharding de rust haalde met een 1-1 stand was een klein wonder te noemen. Geldrop was duidelijk de betere ploeg, combineerde goed maar met name spits Coen Jansen mocht het zich aanrekenen dat de bezoekers niet al bij rust op een comfortabele voorsprong stonden. Tot driemaal toe had hij met hoofd kunnen, nee moeten scoren maar de open kansen waren niet aan hem besteed. Na twintig minuten deed zijn ploeggenoot Melvin Rijkers het beter. Nadat Nick Kuylaars eerst de paal raakte, schoot de pas 18-jarige Rijkers de rebound binnen: 0-1. Tien minuten later zorgde aan de andere kant de eveneens pas 18-jarige Joep Beurskens voor de gelijkmaker. Een inzet van Wouter Evers werd door Geldrop-doelman Rick van den Oever onvoldoende verwerkt, waarna Beurskens de bal in tweede instantie raak schoot: 1-1.  Even later redde Roel Gerrits namens Volharding in een netelige situatie.

Roel Gerrits (30) –samen met Patrick van Kempen (32) één van de ervaren mensen in het team- speelde een prima wedstrijd centraal achterin. Na het vertrek van Bram Jacobs naar Gemert staat Gerrits weer op zijn favoriete positie. De afgelopen twee seizoenen speelde hij –in het begin met frisse tegenzin- noodgedwongen rechtsback. Ook dat ging hem prima af, maar zijn hart lag en ligt in het centrum van de verdediging. Voorlopig laat Gerrits zien, dat trainer Sjoerd van der Coelen hem terecht weer centraal laat spelen. Hij zal samen met de andere dertigers Van Kempen en Mark Blenckers (30) dit seizoen ook mede de kaar moeten trekken, een niveau hoger.

Vlak voor rust was Blenckers dicht bij een voorsprong. De spelmaker –vandaag geposteerd als spits- zag Van den Oever te ver voor zijn doel staan, maar de routinier mikte maar net naast. Direct na de hervatting wist Jip Verstegen het net wel te vinden. Een van de beste spelers van het veld Joep Beurskens veroverde de bal, bediende aanvoerder Verstegen en die was voor de tweede opeenvolgende week trefzeker: 2-1. Opvallend, omdat Verstegen zeker niet bekend staat als een doelpuntenmaker. Alleen drie seizoenen geleden scoorde hij ook twee goals, maar dan in een heel seizoen! Bij Geldrop zorgde de achterstand voor onrust. Het goeie combinatiespel van voor rust was opeens weg en Volharding leek daarvan te gaan profiteren, zeker toen de gasten een kwartier voor tijd één-op-één gingen spelen. De Bekenaren verzuimden het duel echter op slot te gooien. Eenmaal werd de bal van de lijn gehaald door een Geldrop-verdediger en Tim Brouwer stiftte in kansrijke positie over waar hij beter alleen op de keeper af had kunnen gaan. Daarna deed een oude voetbalwet weer opgeld: als je het zelf niet afmaakt, doet de tegenstander dat. De manier waarop dat uiteindelijk gebeurde was voor Volharding natuurlijk wel erg zuur. Men kreeg wel gelijk een lesje eersteklasse-voetbal. Na de onterechte penalty (2-2) werd in de extra tijd ook het gelijkspel nog uit handen gegeven. Zo wordt men wel gedwongen om heel snel volwassen te worden op dit niveau, want de volgende keer zal een tegenstander evenmin schromen om scheidsrechterlijke dwalingen en eigen ineffectiviteit af te straffen, hoe vervelend dat ook is.

Volgende week zondag mag Volharding laten zien of men wat geleerd heeft van deze vervelende middag. Dan gaat men op bezoek in Landgraaf bij medekoploper VV Schaesberg.

Gepubliceerd op 18 september 2016