SC Helmondia - Volharding (1-2) 2-4

Gepubliceerd op 13 september 2015

HELMOND – Volharding heeft zich vanmiddag met een uitstekende teamprestatie knap hersteld van de nederlaag tijdens de seizoensopening van vorige week tegen Erp (2-3, red.). In Helmond werd bij één van de titelkandidaten in de tweede klasse H, SC Helmondia dik verdiend met 2-4 gezegevierd.: Invaller Kevin Reijnders (tweede van links) heeft zojuist voor 1-3 gezorgd en wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten (Foto: Paul Stiphout): Invaller Kevin Reijnders (tweede van links) heeft zojuist voor 1-3 gezorgd en wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten (Foto: Paul Stiphout)

Ten opzichte van vorige week had Volharding-trainer Sjoerd van der Coelen zijn basiself op twee plekken gewijzigd. Aanvaller Tim Brouwer begon op de bank ten faveure van Sam Litjens en de pas 17-jarige middenvelder Joep Beurskens verving Jeroen Schepens aan de aftrap. Net als tijdens de seizoensouverture ontbrak Rob Branje vanwege werkverplichtingen. Volharding begon prima in Helmond. Linksback Patrick van Kempen vond al na vijf minuten spelen met een perfecte voorzet nieuweling Dennis Teunissen en die schoot gelijk overtuigend raak: 0-1. Na een kwartier spelen had Sam Litjens de score kunnen verdubbelen, maar vrij voor Helmondia-goalie Wessel Knapen raakt de vleugelspits de bal niet goed genoeg. In de 19e minuut kwamen de gastheren plotsklaps op gelijke hoogte. Een vrije trap van Koen Kersten werd door oudgediende Saïd Yahia (37 jaar inmiddels, red.) strak raak gekopt: 1-1. Helmondia kon niet lang genieten van de gelijkmaker. Drie minuten later schoot Mark Blenckers via een been van een tegenstander de 1-2 binnen. Weer een minuut later verwerkte Volharding-doelman Job Vullings een inzet van Marciano Duda knap tot hoekschop. De verdediging van Volharding stond net als een week geleden weer prima onder aanvoering van het voetballend heel sterke centrale duo Bram Jacobs en Wouter Evers –die op het veld staat alsof hij al jaren bij de roodwitten speelt, maar toch echt nieuw is bij de Vierlingsbeekse ploeg-. Tien minuten voor rust moest Job Vullings nog een keer handelend optreden. Hij pakte een inzet van de razendsnelle Jeremias Carlos David klemvast. Nog voor rust was er tegenslag voor de Vierlingsbekenaren. Aanvoerder Jip Verstegen moest zich geblesseerd laten vervangen door Jeroen Schepens en die deed dat met verve. Sam Litjens verzuimde vervolgens om het duel al voor de thee te beslissen. Hij kreeg een grote kans na een vrije schop van Mark Blenckers, maar Litjens kopte de bal ver over en naast.

Direct na de hervatting kreeg Helmondia via Marciano Duda dé kans op de hernieuwde gelijkmaker, maar de spits mikte te hoog. In de 50e minuut drukte scheidsrechter Ploegstra een zware stempel op de wedstrijd. De leidsman stuurde Bram Jacobs volkomen ten onrechte van het veld. De man in het zwart zag als enige op sportpark De Braak dat Jacobs de ‘doorgebroken’ Jeremias Carlos David zou hebben vast gehouden. In werkelijkheid maakte rechtsback Guus Cuijpers een lichte overtreding op Carlos David en was deze alles behalve doorgebroken. Een hard gelag voor Jacobs, die bekend staat als één van de sportiefste spelers überhaupt. In vijf seizoenen Volharding zat hij nooit een schorsing uit. Met tien man speelde Volharding vervolgens met hart en ziel om te voorkomen dat Helmondia het duel om zou kunnen gaan draaien. Tot tweemaal toe was de thuisclub dicht bij de 2-2. Eenmaal redde Job Vullings echter bekwaam op een vrije trap van Tim Smits en Koen Kersten kopte helemaal vrij voor doel –gelukkig voor Volharding- over het doel. Voorin werkten Dennis Teunissen en Sam Litjens zich het schompes om bij uitvallen waar mogelijk nog gevaarlijk te worden. Een kwartier voor tijd daagde Litjens zijn tegenstander Koen Kersten uit en die liet zich vervolgens gaan met een natrappende beweging tegen dezelfde Litjens. Arbiter Ploegstra toonde Kersten direct rood, waardoor de verhoudingen in het veld weer herstel werden. Gelijk na de veldverwijzing van Kersten wisselde Sjoerd van der Coelen Sam Litjens voor Kevin Reijnders. Het bleek een gouden wissel, want Reijnders zorgde bijna met zijn eerste balcontact –overigens vanuit buitenspelpositie- voor de 1-3. Opnieuw Reijnders had in de 83e minuut wederom moeten scoren, maar een afgemeten voorzet van Pepijn van Geenen werd door hem jammerlijk naast gekopt, helemaal vrij voor Knapen. Vlak voor tijd leek het nog even spannend te worden toen een verdwaalde voorzet van Saïd Yahia zo maar in de verre hoek over Vullings in het doel plofte: 2-3. In de extra tijd zorgde een andere invaller Tim Brouwer op aangeven van Kevin Reijnders echter voor de verdiende 2-4 eindstand.

Karakteristieken

scheidsrechter: T. Ploegstra (Born)

5e min. 0-1  Dennis Teunissen

19e min. 1-1  Saïd Yahia