Onderzoek van het RIVM - Kunstgrasvelden

Gepubliceerd op 20 december 2016

Zoals eerder bericht zal RKVV Volharding het standpunt van de KNVB volgen met betrekking tot het spelen en trainen op het kunstgrasveld. De uitslag van het onderzoek gedaan door het RIVM is door de KNVB naar buiten gebracht. Hieronder het artikel zoals gepubliceerd door de KNVB op hun website.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. De KNVB verwachtte duidelijke taal van het RIVM en die is nu gegeven. De onzekerheid die er was om te voetballen op kunstgras met rubbergranulaat, is daarmee weg. Voetballers, ouders, clubs en KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt vandaag dat er in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen zitten, maar dat deze slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen. Het schadelijk effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar. De KNVB vindt het belangrijk dat zijn leden veilig en gezond kunnen voetballen op kunstgrasvelden en heeft vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM. Daarom volgt de KNVB de lijn uit de adviezen van het gepubliceerde overheidsonderzoek.
De KNVB blijft altijd alert op de eventuele bijverschijnselen van het spelen op kunstgras. De aanschaf en aanleg blijft een verantwoordelijkheid van de clubs en de overheid, maar toch heeft de afgelopen tijd geleerd dat de KNVB op dit vlak permanent kennis willen verzamelen.

Erkentelijk voor snelle reflex
De KNVB heeft steeds de richtlijnen en adviezen van het RIVM opgevolgd en blijft dat doen. Het RIVM is het instituut dat namens de overheid, dus namens ons allemaal, de enig aangewezene is voor kwesties op het gebied van milieu en volksgezondheid. In juni vroeg de KNVB om een nader onderzoek, dat kwam er en dat heeft ons gerustgesteld. De KNVB is de minister van VWS erkentelijk voor de snelle reflex op ons verzoek om nieuw onderzoek en het RIVM voor al zijn inspanningen de afgelopen twee maanden.

• @rkvvvolharding RT @DominiquePichel: Voorbeschouwing op de duels waar #dg dit weekeinde bij is. Onder meer bij @rkvvvolharding, @Vianen_Vooruit en @HapseBo…
  • @rkvvvolharding RT @DominiquePichel: Uitzege op @svvenray zorgt volgens @Coelen80 voor vertrouwen bij @rkvvvolharding https://t.co/ZPraEZK7Um #dg
  • @rkvvvolharding @rkvvvolharding De Valk - Volharding. 92 min. 2-1 Aart Verberne.
  • @rkvvvolharding DE VALK - VOLHARDING 1-1 (51') Jasper Lenkens wint in het strafschopgebied het luchtduel van Dion Vermeulen en kan van dichtbij scoren